Da, došlo je i to vreme. Američki naučnici tvrde da će od sledeće godine, pri vađenju krvi, iglu zameniti vakuum. Kako vam se čini ta ideja?
prst

Naime, sprava veličine pingpong loptice koja putem vakuuma usisava potrebnu količinu krvi koja zatim iscuri u epruvetu, uskoro će zameniti iglu – tvrde američki naučnici. Ovaj aparat funkcioniše tako što se prisloni uz kožu na nekoliko minuta, a za to vreme poseban vakuumski deo aparata preko kapilara usisava potrebnu količinu krvi koja odmah zatim iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat, prenosi Information Week.

tassoPrema rečima Bena Kasavanta, suosnivača firme Tasso Inc. (“ćerka” firme DARPA koju je istoimena finansirala 3 miliona evra za testiranje), koja je došla do ovog otkrića koje će obradovati sve koji se plaše igala – površinska napetost dominira nad gravitacijom, što omogućava da krv ostane u cevčici aparata, bez obzira na to kako se drži.

– Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta, stvara se lagani vakuum koji odmah usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti, krv se usisava u epruvetu pričvršćenu za aparat – objasnio je Kasavant.

 

Aparat je još uvek u fazi testiranja, ali bi trebalo da bude pušten na američko tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već naredne.

Izvor: Information Week