Dlake na glavi imaju mnogo veći značaj od samog ukrašavanja našeg izgleda. Kosa izoluje celu glavu kada je hladno, reguliše temperaturu glave na vrućinama, štiti teme od UV zračenja. Uzevši u obzir da kosa deluje kao neka vrsta barijere između naše kože i sunčevih zrakova, i sami folikuli dlake se mogu oštetiti ako nisu pravilno zaštićeni.


Folikuli dlake na kosi su isto što i ćelije na koži – kao što se ćelije izlažu prekomernom suncu, to se isto dešava i sa folikulima. Oštećeni folikuli i te kako utiču na zdravlje kose i na to koliko brzo raste te je neophodno zaštititi glavu ako želite zdravu kosu. Preterano izglaganje suncu utiče na zaštitnu barijeru prirodnih ulja (koje svi imamo na svom temenu), tako što dovode do širenja krvnih sudova i upala.

Ovo oštećenje može da uzrokuje sintezu superoksida – jedinjenja koje uzrokuje da folikuli dlake prestanu sa rastom i uđu u fazu “umiranja”, što dovodi do gubitka kose.

Oštećena kosa se može obnoviti tako da privremeno na izgled deluje zdravo, ali zapravo ništa ne pomaže u trajnom popravljanju. Kada je kosa oštećena, možete je kamuflirati proteinskim tretmanima i uljima za mekoću, ali sve se vraća na staro nakon ispiranja i puštanja da se prirodno osuši. Jedini stvarni način da trajno poboljšate oštećenu kosu je da je skratite makazama i pustite da ponovo raste. Dakle, umesto da potpuno skratite kosu, zašto ne biste prvenstveno pokušali da izbegnete oštećenja? Zaštita od sunca pruža mnogobrojne dobrobiti. Evo nekoliko saveta o tome šta možete da učinite da vaša kosa, skalp i folikuli budu zdravi i jaki ovog leta:

1. Pokušajte da dopunite svoj izgled šeširom. Lep asortiman velikih šešira je najbolja (i najlakša) investicija za vašu kožu. Šeširi će učiniti vašu kožu glave, kosu i kožu veoma zaštićenom.

2. Ako su vam šeširi dosadni, pokušajte sa kremom za sunčanje koja sadrži cink oksid. Nanesite mali deo kreme na mesta glave gde je kosa proređena. Ako je vaša kosa dovoljno dugačka, vežite rep unazad tako da pokrijete razdeljak i ranjiva mesta.

3. Tretirajte kosu kao kožu kada je u pitanju krema za sunčanje. Zaštitu od sunca možete naneti i direktno na kosu, posebno ako je krema napravljena od prirodnih sastojaka. Ponekad, isti proizvod koji koristite na licu i telu će imati efekta i na kosi – samo zagrejte kremu između ruku i onda lagano prođite prstima kroz kosu.

4. Koristite prirodno ulje za zaštitu od sunca. Ova ulja imaju višestruke koristi: glačaju dlake, dodaju sjaj i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Moji favoriti su seme maline, avokado, kokos, maslinovo ulje i profesionalne protektivne maske sa uv filterima koje deluju proaktivno, a možete ih pronaći na Bellissima shop.

5. Održavajte hidrataciju kose na visokom nivou, posebno leti. Zbog toga što sunce razgrađuje proteine kose (posebno keratin), važno je da jednom nedeljno imate dubinski tretman sa maskom koja sadrži proteine. Obavezno proveravajte oznake na proizvodima i izbegavajte sve one čiji su sastojci alkohol, peroksid, limunov sok i sl. Izbegavajte i proizvode za posvetljivanje kose jer će oni učiniti da se kosa do tri puta brže osuši i ubrza proces oštećenja izazvanih suncem.