Praznici nam kucaju na vrata i sigurno mnogi maštaju o nekom odmoru. Putovanja u inostranstvo na redovnoj bazi mnogima su neostvaren san, ali da li ste znali da vam i nije potrebno previše novca kako bi ostvarili vaše želje? Potrebna je volja i dobra organizacija, uz nekoliko saveta za uštedu novca na smeštaju, prevozu, ishrani i obilascima koje će svako putovanje učiniti dostupnim.


Umesto hotela, izaberite apartman ili stan.
I stvarno, nemoguće je osetiti pravi duh nekog grada i njegovih stanovnika ako boravite u nekom od dosadnih hotela. Duša mnogih destinacija nalazi se u naseljima u kojima žive obični stanovnici i zato se odlučite da iznajmite udobniji i slobodniji smeštaj u vidu nekog hostela, apartmana ili privatnog smeštaja.

Uzmite u obzir susedne gradove pri kupovini avionskih karata.
Ovaj način putovanja je u mnogim slučajevima često jeftiniji. Low-cost kompanije imaju ponude ka vašim želejnim destinacijama iz drugih gradova poput Niša ili Zagreba po znatno nižim cenama od onih u Beogradu.

Koristite javni prevoz umesto privatnog pri obilascima.
Glavne znamenitosti mnogih evropskih gradova možete otkriti i kroz prozor običnog gradskog autobusa. Na primer, u Berlinu javni prevoz nudi najjeftinije ture za razgledanje gde ćete za samo 3 evra proći većinu glavnih turističkih tačaka poput katedrale, veličanstvenog bulevara, Branderburške kapije, Zoološkog vrta, vašara… U Veneciji brodska linija ima u ponudi izlete od aerodroma do centra grada za 15e po osobi u jednom pravcu što je šest puta jeftinije od privatnog broda.

Kupite muzej karticu.
Ova kartica je kulturna lična karta koja omogućava slobodan ulaz u svim većim gradovima sveta. Ako želite da posetite mnogo muzeja u kratkom vremenskom periodu, sa smanjenim troškom ulaznica i kraćim linijama čekanja, jedna od ovih kartica je definitivno ono što bi trebalo da posedujete.

Razmislite o načinima plaćanja unapred.
Ako često kupujete u evrima, bolje koristite MasterCard umesto Visa kreditne kartice. Razlog za ovo je veoma jednostavan: za razliku od MasterCard kartice, Viza uvek naplaćuje naknadu za konverziju valuta. Međutim, u nekim zemljama plaćanje kreditnom karticom nije opcija. Dakle, da bi izbegli visoke devizne kurseve, bolje je da razmenite valute kod kuće i ne zaboravite da ponesete i malo gotovine sa sobom.

Osigurajte sebi kvalitetne obroke…
Kafići i restorani obično su najpuniji u večernim satima, ali mnogi ne znaju da mnogi od njih nude značajne popuste za vreme ručka i doručka. Takođe, ne zaboravite zlatno pravilo –  restorani koji su puni ljudi siguran su izbor za razliku od praznih u velikim turističkim gradovima.

…ili Isprobajte lokalnu kuhinju umesto one u restoranima.
Primera radi, lokalna ribarnica u Italiji sa ponudom girica u kojoj se stanovnici hrane jeftiniji je i sigurniji izbor od skupocenog restorana u centru grada. Isto tako, poklone za prijatelje i porodicu kupujte u supermarketima i na pijacama umesto onih u turističkim prodavnicama.

Putujte sa više ljudi.
Ako putujete sami, veća je verovatnoća da platite više – to je jedno od poznatih pravila u turističkoj industriji i zato postoji mnogo različitih alternativa – na raznim kupovnim i prodajnim sajtovima mogu se pronaći vaučeri sa popustima ukoliko putuje dvoje ili više ljudi. Isto tako postoje sajtovi sa alternativnim privatnim prevozom gde u tom slučaju putnici dele gorivo.

Koristite besplatne wi-fi tačke.
I ugasite mobilni tranfer podataka čim pređete granicu kako vas roming ne bi skupo koštao. Mnogi gradovi širom sveta imaju besplatne pristupne tačke za internet, a u takvim trenucima iskoristite priliku da skinete turističku aplikaciju. Ove aplikacije vam mogu pomoći u snalaženju i učenju o znamenitostima pojedinih gradova, a mogu da rade i bez pristupa internetu.