Iako mnogi restorani širom Balkana u poslednje vreme nude poslasticu koju nazivaju “koh”, iskusni hedonisti znaju da je taj dezert zapravo južnoamerički kolač po imenu “tres leches” – malo promenjena verzija starinskog koha koji originalno potiče iz Francuskih gradskih četvrti.


Originalni koh od griza pomalo je zaboravljena, a ukusna starinska poslastica, od davnina jednostavna za pripremanje. Ne iziskuje posebne ni skupe namirnice već jaja, šećer, griz i mleko, malo limuna i vanilin šećer da lepše zamiriše.

Zbog toga što koh budi mnoge uspomene i želju za uživanjem u dobrom dezertu, restorani na meniju ga nude – iako vam konobari donesu (verovatno jednako ukusan) dezert pod imenom “tres leches”, koji u svom receptu podrazumeva mešavinu tri različite vrste mleka – običnog kuvanog, kondenzovanog i šlaga od mleka. Ova vrsta kolača prvi put se pojavila na pakovanju kondenzovanog mleka u Severnoj Americi, negde oko šezdesetih godina prošlog veka.

Za originalno testo tradicionalnog koha koji potiče iz siromašnih naselja u Francuskoj i onaj kakav smo verovatno kušali u detinjstvu, potrebno je 6 jaja, 6 kašika šećera, 12 kašika pšeničnog griza, malo naribane korice limuna. I to je to što se tiče samog testa. Za preliv je potreban litar i po običnog mleka, 6 ili 8 kašika šećera ako se voli slađe, i kesica vanilin šećera.

Odvojiti belanca i od njih mikserom umutiti vrlo čvrst sneg, u njega staviti šećer i uz malo sporije mešanje dodavati jedno po jedno žumance, narendanu koru limuna i na kraju, kašiku po kašiku griza. Imajte na umu da je način na koji ćete napraviti ovu smesu ključan za krajnji ukus koha, jer od mešanja zavisi da li će ostati vazdušast ili ne.

Smesu polako izručiti u dobro podmazan i brašnom posut pleh i peći na 200 stepeni, par minuta manje od pola sata (25-30min, zavisi od jačine rerne). Za to vreme treba skuvati mleko sa šećerom i kada se skloni sa šporeta, sipati kesicu vanilin šećera. Preko vrućeg koha od griza treba preliti vrelo mleko. Nakon toga bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi sat vremena, a potom ga dobro ohladiti u frižderu. Gotov koh se služi isečen na veće kocke, dobro ohlađen, a iskusne domaćice znaju da je najukusniji ako se napravi dan pre serviranja.


Ako želite prazničnu verziju koha, u testo možete da dodate četiri do pet kašika kakao praha, a preko svake sočne i tamne kocke staviti umućeni šlag sa pudingom od vanile (ili šlag sa ukusom vanile) i posuti ga prepečenim listićima badema.

Možda bi ga baš takvog napravila i Džulija Čajld (1912 – 2004), žena koja je bila prvi sudski tumac za grcki jezik u Kaliforniji, a onda je postala poznati (ako ne i najpoznatiji) američki gastronom, autor nekoliko knjiga o kulinarstvu i televizijska ličnost.

Postala je poznata po tome što je francusku kuhinju uvela u američku javnost i po tome što je bila prva instruktorka kulinarstva na televiziji u Americi, u seriji “The French chef” – tv programu u kojem je podučavala mlade domaćice tajnama kuvanja. Gugl je par puta posvetio glavnu pretraživačku stranicu upravo njoj, a 2012.godine na stogodišnjicu njenog rođenja, mnogi restorani širom Amerike nudili su specijalitete napravljene po njenim receptima.