Kolike su šanse da jedan od najčešćih savremenih problema – umorne i otečene noge, slabe i proširene vene, zadesi i vas? Pre svega, osmotrite vašu familiju. Ukoliko proširene vene imaju majka ili otac, baka ili deka – postoji čak 75% šanse da će se i kod vas pojaviti.

Umorne noge i slabost vena (venska insuficijencija) javljaju se kao posledica otežanog povratka krvi u venama, iz donjih ekstremiteta prema srcu. Simptomi koji ukazuju na lošu funkciju su bolovi, grčevi u nogama, osećaj težine, oticanje nogu nakon dugog stajanja ili sedenja. Ako ovakva vrsta opterećenja predugo traje, proširene vene počeće da se pojavljuju.

*Domaće alternative u borbi protiv proširenih vena:

U ishranu ubacite voće i povrće, ribu, a smanjite masti i ugljene hidrate. Jedite kupine i trešnje – one preventivno deluju na pojavu proširenih vena i ublažavaju simptome od već postojećih proširenih vena. Đumbir, beli luk i ananas blagotvorno deluju na vene. Nakon kupanja, namažite ricinusom mesta na nogama na kojima se nalaze proširene vene i masirajte noge od stopala naviše.

*Narodni lekovi za umorne noge i proširene vene:

  • Držite 30 minuta, 2 puta dnevno, oblogu od jabukovog sirćeta rastvorenog u čaši vode. Jabukovim sirćetom istrljajte kožu ujutro i uveče. Poboljšanje se vidi nakon mesec dana.
  • Napravite melem od 2 šolje iseckanih listova, cvetova i grančica nevena u istoj količini rastopljenog svinjskog sala. Ostavite masu da odstoji 24 sata, ponovo zagrejte i procedite. Namažite pred spavanje varikozne vene i ostavite melem preko noći.
  • Natapajte izmrvljene listove i cvetove ljubičice ili nevena u vreloj vodi. Obloge potopljene u ovu tečnost držite na proširenim venama. Pojedite nekoliko svežih latica nevena svakog dana. Veruje se da ovaj tretman smanjuje proširenost vena i neguje ih.
  • Napravite obloge od listova kupusa ili iseckanog crnog luka, ili mešavine (u razmeri pola-pola) jetre bakalara i meda, i držite ih na nogama preko noći. Smatra se da ove obloge pomažu u zacelivanju rana nastalih usled proširenih vena.


*Kupka za umorne noge*

U lavor sa vodom iscedite limun, dodajte nekoliko kapi ulja od lavande i
kašiku pavlake. Držite tako noge najmanje 15 min. Posle brisanja utrljajte u kožu sok od svežeg limuna.

 *Kupka protiv crvenila nogu*

U lavor sa toplom vodom potopite 100 gr listića nane. Sačekajte 10 minuta da voda bude mlaka, potopite noge i držite najmanje 15 minuta.