Ove dve dosadne kožne bolesti ne spadaju u istu kategoriju, ali se mogu lečiti na slične načine, a i u sličnim se situacijama i pojavljuju.


Kada je organizam zaražen, virus se nastanjuje u njemu i može se aktivirati ako dođe do premora, napora, izlaganja UV zracima…tada izbija čitava grupa bubuljica koje peku, a zatim se pojavljuje osip na površini kože. Posebno je iritantan herpes koji se pojavi na licu, najčešće na usnama ili nosu i osobi koja ga ima nikada nije lagodno. Herpes se može naglo pojaviti i ukoliko je imunitet slab, a osoba se poseče ili ugrize (pa nastane afta, koja se najčešće pojavljuje kada se nosi nezaštićena fiksna proteza).

Prirodna sredstva protiv ekcema

Limun može smiriti svrab i sprečiti naknadnu infekciju koja često nastaje zbog češanja. Predlažu se i komprese natopljene mešavinom maslinovog ulja i slatkog badema sa limunovim sokom (2/3 ulja i 1/3 limunovog soka). Obratite pažnju – kod punijih osoba ekcemi se lako pogoršavaju.

Ako slučaj nije ozbiljan, dovoljno je blago preći ugroženo mesto limunovim sokom. Ako se ekcem proširio treba rastvoriti supenu kašiku uljane esencije limuna u 25cl prethodno proključale mlake vode.

Med ublažava svrab i deluje protiv upale, a i pomaže u disperziji ulja koja se ne mešaju sa vodom. Mogu se staviti i obloge uronjene u ovu mešavinu i držati po 20ak minuta. Mogu se takođe piti i čajevi od čička koji imaju odlično dejstvo.

Prirodna sredstva protiv herpesa

Pomešajte u maloj flašici 5ml nekog bezbojnog alkoholnog pića kao što je vodka, zatim 2 kapi uljane esencije limuna, 2 kapi uljane esencije lavande i 3 kapi uljane esencije čajnog drveta. Zatim sipate po par kapi te mešavine na vatu i utapkajte na mesto gde se pojavio herpes. Pijte dosta limunovog soka radi detoksikacije organizma.

Šta još treba znati?

Herpes i ekcem su prenosive kožne bolesti i ne smeju se ukrštati. Ako imate nešto što liči na herpes, ne približavajte se osobi sa ekcemom jer je možete dodatno zaraziti i znatno pogoršati stanje. Otvorene ranice koje se javljaju kod ekcema, idealna su podloga za širenje herpesa.