Mnogi od nas nisu upoznati sa činjenicom da se u Narodnom muzeju u Beogradu, doslovno “kriju” neka od najčuvenijih umetničkih dela. Šta bi se desilo kada bi se, na zamišljenoj aukciji u čuvenom “Sotebiju”, našle najvrednije umetničke slike koje država tiho čuva? Koje su to slike i koju bi cenu dostigle? Interesantno je da javnost nijednu od navedenih slika nije videla više od 5 decenija!
slikanje


 Ružičasta katedrala

Ružičasta katedrala, jedna od najsenzibilnijih i najpoetičnijih doživljaja umetnika, koju čuva Narodni muzej u Beogradu, deo je niza od pedeset slika iste ruanske katedrale koje je naslikao Klod Mone (u pitanju je ista katedrala naslikana u različitim delovima dana).
Pet od njih pedeset, nalazi se u pariskom Luvru, a sve ostale su u privatnim zbirkama. Ova slika se u Beogradu nalazi od 1939. godine, kada je nekadašnji direktor Muzeja Kneza Pavla, Milan Kašanin, kupio u pariskoj galeriji “Šarpantje”. Kada bi kolekcionari imali priliku da poseduju ovu sliku kao jednu od najpoznatijih u okviru Ruanskog niza katedrale, cena bi dostigla više od 80 miliona evra!

ruzicasta katedrala