Mili moji, samo da znate da nasilje nad ženama postoji i kad mediji ne bruje o istom, čak i onda kad pojedinci ne reše da se igraju pravnika. Neefikasnost zaštite žrtava nasilja u porodici i nizak stepen represivnosti mera od nasilja u porodici, koje su propisane našim Porodičnim zakonom, dovode do toga da nasilje u porodici rezultira sve češće smrću žrtve.

nasilnik

 

Čak je i istaknuti umetnik i nekadašnji “koitalni provajder” Sandre Afrike, Mile Kitić dao svoj skromni doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, opevavši u kompoziciji “Paklene godinečlan 194. stav 1. Krivičnog zakonika.

Prvi korak u borbi protiv nasilja u porodici mora biti zaoštravanje kaznene politike, hitnost u postupanju, nedopuštanje da se nasilnik vrati u sredinu u kojoj bi mogao da ponovi krivično delo, a da je žrtva ta koja mora da se skriva uplašena za svoj život.

nasilje

S druge strane, žene se retko odlučuju da prijave nasilje jer šta će reći komšiluk, šta će reći ljudi. Taj komšiluk treba da bude sramota, ako reaguju kad im smeta preglasna muzika ili zvuk bušilice, a kad komšija bije ženu niko se neće mešati jer, Bože moj, to je njihova privatna stvar. Tu su i one žene koje bi pre oprostile batine nego prevaru i koje batine pravdaju time “ipak on mene voli”.  Mile moje, ako ti potezi nisu nastali u toku seksualnog čina, sigurno vas ne voli i nikada neće.

 

Ne postoji nijedan razlog na svetu ovome kojim može da se pravda nasilje. Nijedan.

S treće strane, sve žene ovog sveta da se dozovu pameti što pre i da prestanu da ubeđuju sebe da će ikad uspeti da promene muškarca. Jednostavno je. Nećete.
Žensko prokletstvo je što uvek negde duboko u sebi verujemo da smo te koje će uspeti da promene muškarca. Možda će naučiti da ne baca prljave čarape na luster, ali da vas bije nikada neće prestati. To je stvar njegove prirode, njegovog karaktera. Može da obeća sto puta da neće više nikada, i sto prvi će ponovo isto uraditi jer niko ne može protiv svoje prirode i onoga što zapravo jeste. Tako da, mile moje, odustanite dok je vreme.

 

Jelka, neka vas muškarac bije kao Arkan Cecu poljupcima


 

Rubrika – ISKUSTVA namenjena je svim ljudima koji žele da podele svoja životna iskustva sa čitaocima koji cene saznanja i koji se prepoznaju u različitim situacijama.
Ukoliko vam se desila neka životna situacija koju biste voleli da podelite sa drugima,
pišite nam – objavićemo vašu priču!
Namera ove rubrike je podizanje svesti, kako o lepim, tako i o manje lepim životnim situacijama u našoj okolini.
Pošalji priču!