Obično mnogi od nas više vole da naši mališana budu na dohvat ruke kako bismo osigurali njihovu bezbednost. A deca vole ovo iskustvo, zbog udobnosti i sigurnosti. Postoje mnoge kulture u kojima je potpuno u redu spavati sa svojom decom.

Ali ove kulture se razlikuju u svim zapadnim zemljama. U svakom slučaju, ako vam je potrebna neka potvrda za spavanje pored deteta, naučnici su otkrili novosti, u korist onih koji dele krevet sa decom. Pročitajte neke od razloga.

Spavajte samo sa decom starijom od godinu dana

Pre svega, napomenimo da u ovom članku govorimo o deci starijoj od godinu dana, a ne o bebama. Iako i bebe treba da dele spavaću sobu sa roditeljima – samo se uverite da ne dele istu površinu za spavanje, pošto spavanje sa bebom može biti previše rizično.

U svim ostalim slučajevima, ako nađete da vam se deca noću uvlače u krevet, pohvalite se. Sve zato što istraživači tvrde da je veća verovatnoća da će deca koja vole da spavaju zajedno sa roditeljima, s vremena na vreme kasnije u životu i postati inteligentne i samouverene odrasle osobe. Ni najmekaniji prekrivači za krevet ne mogu da zamene roditeljski zagrljaj.

Zajedničko spavanje će značajno doprineti da vaša deca postanu nezavisnija u kasnijem dobu

Naravno, ima mnogo roditelja koji se zalažu protiv zajedničkog spavanja. Oni samo misle da je usamljeni san povezan sa nezavisnošću i žele to da podstaknu kod svoje dece, ali naprotiv.

Naučnici ohrabruju da pustite svoju decu da spavaju sa vama noću. Kažu da će to doprineti da vaša deca postanu nezavisnija i samouverenija. Dok deca koja nikada nisu spavala u krevetu svojih roditelja imaju tendenciju da budu više uplašena, verovatno ih je teže kontrolisati, manje su srećna i više zavise od roditelja.

Spavanje će omogućiti deci da se osecćaju sigurnije i povezanije sa svojim roditeljima

Alanis Morissette je to rekla bolje od bilo koga na svom blogu 2012. godine, rekavši: „Ja lično verujem da faza privrženosti, ako je dobro obavljena, može da zaobiđe bezbroj zavisnosti kasnije u životu jer su mnoge od ovih zavisnosti često privremeni pokušaj da se oseti taj osećaj povezanosti.”

I istraživači potvrđuju njene reči. Istraživanje otkriva da su odrasli učenici sa istorijom zajedničkog spavanja sa roditeljima imali veće samopoštovanje od drugih i manje straha i anksioznosti. Jedan ispitanik je izjavio da mu je uvek davalo osećaj sigurnosti da zna da, ako je imao ružan san, uvek može da se uvuče u krevet sa mamom i tatom.

Deca se u budućnosti osecćaju prijatnije u odnosima sa drugima

Štaviše, to je takođe pomoglo ispitanicima da postanu ugodniji u odnosima sa drugima. Posebno dečaci. Zajedničko spavanje obezbeđuje kontakt koža na kožu, što promoviše oslobađanje oksitocina i jača vezu između ljudi. Deca su posebno osetljiva na to. Smiruje ih i umiruje, a takođe im reguliše temperaturu i rad srca.

Neke porodice čak posvete jedan dan u nedelji „velikom porodičnom spavanju“. Kao Angelina Jolie. Ona je otkrila da nedeljom svi ležu u krevet i gledaju film. „Počelo je sa Madom, pa Paksom, a sada Z očajnički želi da se preseli u krevet. Pričamo o tome da moramo da napravimo veći krevet!”

To je odličan način da se međusobno povežete ako imate veoma striktan radni raspored

Uopšteno govoreći, zajedničko spavanje vam može pomoći da ostanete povezani kao porodica, posebno ako oba roditelja imaju težak raspored rada, kao što su naši voljeni glumci koji mogu da provedu 12, a ponekad i 14 sati dnevno na setu snimajući filmove.

Na primer, Milla Jovovich je otkrila da je praktikovala zajedničko spavanje sa svojom tada 7-godišnjom ćerkom, što je pomoglo njenoj devojčici da se prirodno oseća veoma povezano sa njima, a to je zauzvrat nateralo nju da im ugodi.

Na ovaj način deca spavaju, a zatim se bude mnogo bolje — buđenja noću se ređe dešavaju

Takođe im omogućava lak pristup dojenju jer im je mama uvek u blizini. Generalno, majke koje spavaju zajedno sa svojom decom imaju tendenciju da doje duže. A dojenje je snažno povezano sa smanjenjem rizika od SIDS-a (sindrom iznenadne smrti odojčadi).

I na kraju, deca koja dele isti krevet sa roditeljima imaju tendenciju da spavaju više. Da, možda imaju neka buđenja, ali obično ostaju u skladu sa mamom i tatom i zbog toga se manje bude noću. I jutarnja buđenja za njih postaju manje stresna.