Nije lako odabrati ono čime ćemo se baviti u životu, ni zanimanje, i za to postoji više razloga. Jedan od njih je to što se sa tim izazovom srećemo prilično rano – još na prelasku iz osnovne u srednju školu, kada smo prvi put u situaciji da treba da donesemo odluku o svom zanimanju, ili makar prvo usmeravanje u tom putu. S druge strane, koliko ljudi znate da se ne bave onom profesijom za koju su se školovali, već su se prilagodili trenutnim zahtevima tržišta rada, prekvalifikovali i otisli se u potpuno druge vode.

To gde će nas poslovni život odneti, danas je nepredvidivo koliko i sve drugo u životu. Ipak, u periodu školovanja ipak treba izabrati nešto što nas s jedne strane zanima, ili što volimo, ali i što ima dobru perspektivu. To često nije lako uskladiti, ali postoji nešto što će nam u tom odlučivanju pomoći.

Test profesionalne orijentacije kao pomoć u biranju buduće profesije

Pored toga što smo se potrebno informisali o svim opcijama koje imamo kada je buduće zanimanje školarca u pitanju, neodlučnost često ostaje prisutna, naročito za one koji su kolebljivi i ne mogu da lako donesu odluku. Zato je potrebno ispratiti i neke savete kako da se sa tim izazovom izborimo, a oni vrlo često podrazumevaju i test profesionalne orijentacije. Evo nekh smernica koje će biti od pomoći i roditeljima i deci koja biraju zanimanje.

1.     Sagledati interesovanja i sklonosti

Iako je ponekad previše rano da se u školskom uzrastu prepozna koje je dete za koji posao u budućnosti, ono što znamo o detetu može nam koristiti da se usmerimo u nekom pravcu. Tu treba sagledati za šta dete pokazuje interesovanje, za koju vrstu veština ili grupu nauka (čuvena podela na to da li je više za društvene ili prirodne nauke).

Dalje, dete je sklonije nekoj od te dve grupe, te je možda ispravan put da ide u stranu onog gde se više snalazi. Jer nije važno da se samo obrazovanje započne – već i da se uspešno i blagovremeno završi.

2.     Mogućnosti zaposlenja

Nekada je možda bilo mnogo lakše, ali današnje tržište rada ukazuje nam da se ne mogu za sve profesije praviti dugoročne prognoze koliko će biti tražene i popularne. Tu su, naravno, i neke koje su konstanta, ali i neke nove pred kojima je budućnost.

3.     Konsultovanje sa stručnjacima i test profesionalne orijentacije

U svim uzrastima moguće je uraditi test profesionalne orijentacije, bilo da je prelaz iz osnovne u srednju školu, ili iz srednje na fakultet, pa čak i kasnije za neko zanimanje. U školama to neretko mogu sprovesti sa učenicima i školski psiholozi, ali i zvanične institucije koje se bave zaposlenjem. Testovima se može utvrditi šta su jače strane onog ko radi test, kao i šta su lične osobine koje su važne da budemo uspešni u nekom poslu.

Testovi su sjajna pomoć, i mogu se raditi u više etapa, s tim što se rezultati gledaju objedinjeno, i u razgovoru sa psihologom se tumači ono što se na testovima pokazalo. Tako će se i doći do spiska zanimanja koja dolaze u obzir i u kojima se očekuje da učenik ili budući student ostvari uspeh.