Proces osamostaljivanja sastavni je deo života svake mlade osobe, a predstavlja jednu vrstu emotivne i finansijske zrelosti. Sticanje nezavisnosti kod mladih može biti uslovljeno različitim faktorima, a najviše uticaja imaju oni ekonomske prirode, kao i kulturno-društvene.

Za naše podneblje je karakteristično kasnije napuštanje porodičnog doma i sticanje stabilnosti, dok je u razvijenijim zemljama ova praksa nešto drugačija. Odluka o odvajanju od porodice i započinjanju samostalnog života nije nimalo jednostavna i sa sobom nosi različite izazove. Ali, kada sagledamo sve benefite ovakvog načina funkcionisanja, bićemo istrajniji i više strpljivi na putu ka dostizanju željenog cilja.

Ipak, određene okolnosti mogu mlade dodatno motivisati i osnažiti ih da se upuste u otpočinjanje nove životne etape, te celokupan proces učiniti jednostavnijim.

Jaka emotivna veza

Jedan od čestih razloga koji nas navode na samostalnost jeste čvrsta emotivna veza sa partnerom. Sasvim je prirodno da u određenom trenutku poželimo zajednički život za voljenom osobom, koji će se odvijati u potpuno novom prostoru. Iako nam porodična kuća pruža određenu vrstu sigurnosti, ona ipak nije idealno mesto za mlade parove, budući da ne može da obezbedi potpunu privatnost i pruži potrebnu slobodu. Ovaj korak ujedno jeste i stupanje u ozbiljniju fazu veze, gde ćete zajedno sa partnerom donositi odluke poput odabira nameštaja i uređenja prostora, ali pre svega, na jedan potpuno drugačiji način provoditi vaše slobodno vreme.

Stabilan posao

Finansijska sigurnost jeste jedan od prvih preduslova za sticanje nezavisnosti i upuštanje u avanuturu zvanu samostalan život. Kada jednom odlučimo da potražimo stan i napustimo porodično gnezdo, moramo biti svesni da nas očekuju redovni mesečni troškovi koji su karakteristični za samostalan način života.

Plaćanje stanarine, tekućih komunalnih troškova, kao i onih koje se odnose na svakodnevne namirnice postaju naša stvarnost i obaveza koju ne možemo izbeći ukoliko odlučimo da budemo nezavisni. Iz tog razloga, sigurno zaposlenje će nam olakšati proces osamostaljivanja, a ponude za posao koje Beograd ili drugi veći grad pruža, uvek su primamljivije i izvesnije, pa stoga i ne čudi veliki priliv mladih ljudi u ova mesta.

Detaljno istraživanje tržišta rada i svakodnevno praćenje aktuelnih oglasa može povećati šansu za zaposlenjem, a ujedno vas i postaviti korak bliže samostalnosti.

Želja za sopstvenim domom

Svaka mlada osoba u određenom trenutku počinje da uviđa mane koje zajednički život sa roditeljima ima. U tom periodu, menjaju se određene navike i javljaju drugačije potrebe, koje podrazumevaju više komfora i privatnosti.

Sigurno ste se našli u situaciji kada ste poželeli da pozovete prijatelje ili dragu osobu na druženje, ali ste se osećali neprijatno zbog manjka prostora za druženje i niste želeli da stvarate nelagodu, kako prijateljima, tako i roditeljima. Tržište nekretnina je trenutno bogato najrazličitijim ponudama koje mogu da zadovolje potrebe svakog pojedinca, ali treba imati na umu da se ovom procesu morate maksimalno posvetiti. Pogotovo ukoliko se odlučite na kupovinu nepokretnosti, budući da je reč o veoma značajnoj životnoj investiciji.

Savršeno rešenje predstavlja proverena novogradnja, koja može da se pohvali kvalitetnim materijalima koje koristi, kao i slobodom koju ostavlja kada je u pitanju raspored prostorija. Mlade koji po prvi put postaju vlasnici nepokretnosti, očekuju povoljni stambeni krediti i mogućnost povrata PDV-a.

Odlazak u novu sredinu

Preseljenje u drugi grad zbog studiranja ili novog poslovnog angažmana jeste još jedan motivacioni faktor koji nas približava samostalnosti. Nova sredina, novi posao i novo okruženje podrazumevaju brzo snalaženje i suočavanje sa izazovima koje zahtevaju određenu zrelost i  ozbiljnost.

Samostalno donošenje odluka i rešavanje tekućih problema sastavni su deo odrastanja svakog mladog čoveka. U tim prilikama se sve manje oslanjamo na podršku roditelja i postajemo nezavisni, što kao rezultat ima značajne pozitivne promene u našim životima.

Postizanje nezavisnosti je složen i naporan proces, koji je ispunjen mnoštvom različitih emocija i događaja, a koji nas neminovno očekuje na putu odrastanja. Kroz učenje, analiziranje, strah i uzbuđenje mladi upoznaju sebe i otkrivaju prednosti samostalnog načina života.