Ako nikada niste razmišljali o tome sa koliko 3D modela ste okruženi, možda ćete uskoro shvatiti da su svuda oko vas. 3D modeli se mogu naći na TV-u, filmovima i crtanim filmovima, reklamama, video igrama, društvenim medijima, mobilnim aplikacijama, VR-u i još mnogo toga.

Ali to nisu samo virtuelni objekti koje vidite na ekranu. Šta je sa šoljom koju držite, olovkom na stolu, automobilom koji vozite i stolicom u kojoj sedite? Mnogi fizički objekti koje možete zamisliti danas su takođe nekada bili 3D modeli.

Ali šta je to 3D model?

U kompjuterskoj grafici, 3D model je digitalni prikaz površine ili objekta kreiran korišćenjem specijalizovanog softvera. On predstavlja fizičko telo kroz kolekciju tačaka u 3D prostoru povezanih različitim geometrijskim entitetima kao što su trouglovi, linije, zakrivljene površine itd. U nekim slučajevima, ovaj model može da prenese veličinu, oblik i teksturu objekta.

Proces kreiranja ove reprezentacije naziva se 3D modelovanje. Neverovatno 3D modelovanje može biti još uzbudljivije kada je vaša digitalna kreacija u vašim rukama. To je zaista divan osećaj.

Kako napraviti 3D modele

Kada treba da dizajnirate nešto potpuno novo, 3D modelovanje je savršen način da oslobodite svoju maštu i oživite svoje ideje. Ovi modeli stoje iza svakog fizičkog objekta sa kojim se susrećemo i koriste se u mnogim industrijama.

Gde i kako se koriste?

3D modeli su deo brojnih kreativnih profesija. Inženjeri i dizajneri koriste 3D modele kao deo svog procesa projektovanja, bilo da kreiraju nove proizvode ili da redizajniraju postojeće proizvode. Arhitekte kreiraju 3D modele za vizuelne predstave zgrada, pejzaža i enterijera umesto ili kao dodatak kreiranju tradicionalnih arhitektonskih modela.

Dizajneri igara u velikoj meri koriste 3D modele za kreiranje 3D sredstava i likova za konzolne, kompjuterske i mobilne igre. Filmski stvaraoci koriste 3D modele za specijalne efekte, za predstavljanje protagonista i za različite objekte u animiranim filmovima i filmovima uživo.

Medicinska industrija se oslanja na 3D modele za vizuelizaciju anatomije tela, za kreiranje individualnih medicinskih rešenja kao što su proteze ili ortoze, zubni implantati, za vizuelizaciju rezultata plastične hirurgije i još mnogo toga. U nauci i obrazovanju se koriste na različite načine: od očuvanja istorijskih i arheoloških nalaza do vizuelizacije hemijskih jedinjenja, geoloških modela i još mnogo toga.

Najbolji softver za 3D modelovanje za početnike

Ako tek počinjete i tražite najbolji softver za 3D modeliranje pre svega, trebalo bi da isprobate Blender. Pored činjenice da je besplatan, Blender dolazi sa mnogo tutorijala, jakom zajednicom, i sveukupno je idealan softver za početnike. Ovaj softver za 3D računarsku grafiku otvoreno koda je dobar za sve — od vizuelnih efekata, preko štampanja 3D modela, do interaktivnih aplikacija i video igara.

Ako tražite softver za digitalno oblikovanje, trebalo bi da isprobate ZBrush. Program je idealan za kombinovanje sa Artec Studio-om. Slične alternative su 3D-Coat ili Autodesk Mudbok.

Ako tražite softver za CAD modeliranje, razmotrite SOLIDVORKS, industrijski standard za softver za mehaničko projektovanje. SOLIDVORKS koriste inženjeri i dizajneri za modelovanje delova i sklopova i uključuje mogućnosti simulacije, crtanje i alate za montažu.

Ostala CAD softverska rešenja koja treba razmotriti su AutoCAD, Fusion 360 ili Rhinoceros 3D.