U vreme globalizacije koja nesporno raste iz dana u dan, sposobnost da razumete i govorite više različitih jezika je nešto što nudi dodatnu vrednost do kraja života, u svakom smislu. Iako postoji mnogo pokazatelja da deca što su mlađa, to lakše upijaju i uče, akcenat, izgovori i gramatička pravila su nešto što ume da “smara”, posebno one koji su u tinejdžerskim godinama.


Dakle, kako možete pomoći svom detetu da zavoli učenje stranih jezika i da nauči tečno da govori?

Razgovarajte sa njima na stranom jeziku

Ako već govorite jezik koji uči, recimo engleski, vašem detetu će biti lakše da se oseća prijatno pokušavajući da ga govori. Baš kao što su naučili svoj maternji jezik od vas za vreme običnih dnevnih razgovora, imaće koristi i od pokušaja da zajedno vežbate jezičke veštine.

Pomozite im da uspostave dobru osnovu uz udobnosti doma, daleko od rezultata ispita ili učionice. Na isti način im možete pomoći da se opuste ukoliko upišu online časove umesto onih za koje se podrazumeva odlazak u školu. Danas postoji online engleski za decu, koji će im omogućiti da iz udobnosti doma dodatno nauče strani jezik.

Učite sa njima

Jedan od najboljih načina da ohrabrite svoje dete da vežba nešto što bi ponekad moglo biti zamorno ili čak teško je da im se pridružite. Učite sa svojim detetom i pokažite mu da zajedno možete da prevaziđete sve izazove. Pokazaćete im da nisu sami, naučiće da ojačaju svoje veštine i ono najvažnije, povezaćete se jedni sa drugima što pozitivno utiče na izgradnju poverenja između roditelja i deteta.

Pronađite zabavu na tom jeziku

Razmislite o tome kako vaša porodica voli da se zabavlja zajedno, posebno tokom kišnih dana kada deca ne mogu da se igraju i provode vreme napolju. Postoji li TV serija koju svi volite svi zajedno da gledate ili neki film? Postoji mnogo sjajnih filmova i TV emisija koje nude titlove na stranim jezicima, pa čak i zvuk na različitim jezicima.

Uključite ih sledeći put kada budete imali porodično filmsko veče i pogledajte da li možete zajedno da izaberete neku od svojih omiljenih fraza. Isto tako, ukoliko gledaju serije ili filmove na engleskom, najlakše će upamtiti izgovore ako im isključite prevod na maternjem jeziku.

Kursevi jezika uvek su dobrodošli

Kursevi jezika su odličan način za brzo učenje, bili oni online ili ne. I dok škola vašeg deteta možda to ne nudi, trebalo bi da postoji mnogo društvenih organizacija koje vašem detetu pružaju priliku da proširi svoje jezičke veštine. Još jedna odlična alternativa je da pronađete pripremni kurs u inostranstvu gde vaše dete može da bude u potpunosti uronjeno u jezik i da sa njim izgradi jaču osnovu. Zapamtite, što je dete mlađe, to će mu biti lakše da upije različiti jezik i kulturu.

Pronađite grupe za učenje

Uz kurseve stranih jezika, vaše dete bi moglo imati velike koristi od pridruživanja nekoj grupi. Mnoge zajednice imaju programe posle škole, časove u lokalnom rekreativnom centru ili različite organizacije u zajednici, gde vaše dete može da pronađe prijatelje i vršnjake koji takođe pokušavaju da unaprede svoje veštine.

Potražite pomoć u bliskoj okolini

Sigurno imate prijatelja, člana porodice ili komšiju koji govori jezik koji vaše dete pokušava da nauči? Obavestite ih o vašoj situaciji i pozovite ih da razgovaraju na jeziku koji vaše dete uči. Pokušajte da organizujete večeru ili neku zajedničku aktivnost na kojoj ćete svi zajedno pokušavati da učite jezik vašeg bliskog prijatelja, člna porodice ili komšije. Upijaće reči i izgovore bez toga da je uopšte primetio/la da mora da ih nauči.

Koristite aplikacije i onlajn alate

Još jedan odličan način da dopunite učenje vašeg deteta je korišćenje aplikacija i onlajn alata. Jedna od najpoznatijih aplikacija u ovom trenutku je Duolingo. To je odličan način da vežbate kratke fraze, naučite novi rečnik, pa čak i pokušate da razgovarate i izgovarate razne termine. Pogledajte u okviru Google Play / Ios prodavnice i videćete pregršt aplikacija koje vašem detetu zaista mogu pomoći i olakšati mu proces učenja.

I na kraju, zapamtite zlatno pravilo roditeljstva – ništa nije teško ako se pronađe pravi način.