Mislite da nećemo moći mnogo lakše nego sada mršaviti u budućnosti? Varate se, naučnici uveliko rade na svakakvim rešenjima koja su na granici naučne fantastike. Ipak, neka se pokazuju i kao efikasna pa tako danas naučnici rade na više od 40 svetskih ispitivanja koja će, nadajmo se, zaista pomoći da smršamo i da mnogo lakše nego ranije, održimo optimalnu težinu.


NUTRIGENETIKA

Zaboravite brojanje kalorija, male porcije izmerene na vagi, stroge dijete i izgladnjivanje. U budućnosti ćemo mršaviti na sasvim nov način, zasnovan na našem ličnom genetskom profilu koji izučavaju dve nove naučne discipline: nutrugenetiku koja ispituje kako nečije genetske osobenosti oblikuju odnos prema određenim vrstama hrane, i nutrigenomiku, koja izučava kako molekuli hrane utiču na DNK – tako što podstiču ili onemogućavaju pojedine gene.

Svako od nas imaće lični jelovnik zasnovan na genetskim osobinama, koji nam neće garantovati samo dobru liniju već će i čuvati naše zdravlje jer će nas pravilno izabrana hrana zaštititi od mnogih bolesti. Neke ginekološke orginacije u Dubajiu već nude imaju testove za razvijanje ličnog plana ishrane zasnovan na genetskim osobinama budućih majki.

PAMETNE PILULE

Droga budućnosti? Moći ćemo da smršamo, a da ne promenimo ništa u ishrani. Već sada naučnici pokušavaju da pronađu lek koji bi nam omogućio da se ne gojimo, uprkos tome što jedemo šta stignemo.

Ispituje se veliki broj supstanci, ali najviše obećava ZGN-433 ili “beloranib” koji može da zaustavi stvaranje nekih enzima. “Beloranib” je otkriven tokom ogleda sa novim lekovima za rak i isproban je u lečenju gojaznosti. Tokom prvog dela ispitivanja, ustanovljeno je da uzimanjem nekoliko pilula dnevnoo, pacijent može da izgubi oko 1 kilogram nedeljno, a da pritom nije radio fizičke veze.

Ispitivanja se nastavljaju i trebalo bi da budu završena za koju godinu, a do tada nam preostaje da sa prolećem kukamo, planiramo dijete, treninge i svakakve tretmane.