Od mnogobrojnih načina i beauty saveta koji su stekli privrženost raznih generacija žena, izdvojili smo za vas one koje se, potpuno ili delimično, zasnivaju na korisnom dejstvu kozmetičkih preparata i dobrobiti dobijenih iz prirode. Kozmetički preparati i korisna svojstva iz prirode se nalaze pri ruci svakom od nas, ne koštaju mnogo i u većini slučajeva lako se koriste u kozmetičkim postupcima.


Ovo su neki od saveta i korisnih informacija koje vam mogu poslužiti kao sredstva za negu. 

Sjaj očiju u priličnoj meri zavisi od fluora unetog u organizam hranom. Beli luk, cvekla, spanać i kupus sadrže u sebi ovaj korisni sastojak više nego obične biljke.

Limunov sok sa malo soli (na vrhu noža) dobro izmućen sve dok ne dobije mlečni izgled, iako je pročišćavajuće (laksativno) sredstvo koje doprinosi suzbijanju zatvora, isto tako može poslužiti i u lečenju poremećaja na koži. Namažite na upaljeno mesto (npr. ujed) i ostavite da koža upije.

Tečnost koja se dobija prokuvavanjem koprivinog korena čisti i osvežava kosu.

Sveže, nekuvano mleko pomešano sa limunovim sokom može da posluži kao izvrsno sredstvo za skidanje šminke.

Šafran, raskvašen u vodi, može da se koristi kao dekolorant za kosu.
Kosa kestenjaste boje oprana šafranom dobija svetlu, plavičastu nijansu koja, međutim, nije trajna.

Limunov sok pomešan sa slatkom pavlakom štiti ten od jakog sunca.

Kupanje u vodi sa lipovim cvetom koži daje baršunast izgled.

Obloge sa vodom od mirođije uklanjaju svrab i crvenilo sa obraza izazvano prekomernim sunčanjem.

Kiselo mleko je odlično za upalne procese bilo kakve vrste, od akni preko crvenila izazvanog sunčanjem.

Ceđeni sok od pomorandže i ružina vodica ublažavaju lokalnu upalu sluzokože nosa tokom kijavice.

Maska za lice od paradajza i jogurta otvara pore na koži i na taj način omogućava aktivnim sastojcima u kremama  da dublje dopiru u kožu. Ova maska može se držati i u frižideru jedan ceo dan. Spakujte smesu u providnu mušemu i namažite na lice uveče pred spavanje, a potom isperite nakon 20 minuta.


Ne zaboravite, kontinuitet je osnovno pravilo u kozmetici. Kozmetički “šok” je potpuno beskoristan i zamoran ako posle njega usledi dugotrajna pauza. Dajte prednost minimalnom, najneophodnijem lečenju i negovanju, ali uz uslov da ga redovno primenjujete. Ako se u početku budete čak i dosađivali, vremenom će beauty rituali postati navika, pa i neophodnost.

Kozmetička nega ne daje spektakularne rezultate od danas do sutra. Samo ako je uporno budete primenjivali, vaš izgled će vam svakog dana pričinjavati zadovoljstvo!