Svi znamo šta je toplotni udar i kako izgledaju opekotine od sunca. Ta vrsta opekotina zavisi od osetljivosti kože i jačine sunčevog zračenja. Naročito je opasno kada se glava i potiljak duže izlažu jakom suncu bez zaštite. Telesna temperatura raste i dolazi do hipertermije, koja za posledicu obično ima jake glavobolje, mučnine, nesvestice, a ponekad i neurološke smetnje koje zahtevaju hospitalizaciju.


U oba slučaja potrebno je biti u hladovini, na svežem i provetrenom mestu, po mogućstvu na nekoj lepoj terasi apartmana u Beogradu 🙂 Poželjno je piti dosta hladne, ali ne i ledene vode, izbegavati dehidrataciju i kvasiti glavu i potiljak. Kod dece se može primeniti mlak tuš da bi se što brže spustila telesna temperatura. Sunčanica može imati ozbiljne posledice po zdravlje, posebno kod dece.


Tretman lavandom

Da biste ublažili bol koji pričinjavaju opekotine od sunca, možete koristiti i uljanu esenciju lavande i to sve dok se stanje ne poboljša. Pomešajte 10 kapi ulja od lavande sa 10 ml ružinog biljnog ulja i masirajte upaljeno mesto.

Tretman prirodnim jogurtom

Premažite izgoreli deo kože debelim slojem prirodnog jogurta i ostavite ga na koži minimum 15 minuta. Zatim ga isperite hladnom vodom i sapunom koji hidrira kožu. To je jednostavan tretman koji pomaže kod sunčanice i toplotnih udara, a može se lako izvesti u svakoj situaciji.

Aloja vera

Ako pri ruci imate aloja veru, dovoljno je da otkinete jedan list i da ga stavite na opekotinu. Gel od aloja vere možete kupiti i u apoteci i nositi ga uvek sa sobom jer je pravi borac protiv mnogih kožnih problema.

Limunov sok

Isvedite tri limuna i sipajte njihov sok u litar hladne vode, zatim namočite maramicu i lagano trljajte izgorelu kožu. Pustite da se tečnost osuši na koži.

Kesice ledenog čaja

Potopite kesice čaja u hladnu vodu i pustite da odstoji dok se voda ne oboji. Zatim stavljajte kesice na upaljena mesta da odstoje 20ak minuta.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može ublažiti posledice lakog toplotnog udara, tako da ne ostanu drugi simptomi osim malo pojačanog osećaja vrućine i blage glavobolje. Ako imate opekotine od sunca na manjoj površini, možete, bez trljanja, staviti kompresu od jabukovog sirćeta i ostaviti je tu sve dok ne osetite da vam je malo bolje. Ako kasnije odete na plažu, ne oklevajte da se, kada se vratite u luksuzni apartman, okupate u prohladnoj vodi kojoj ćete dodati šolju jabukovog sirćeta i nekoliko ružinih latica koje ste ubrali usput 😉

Kriške paradajza

Isecite paradajz na kriške i ostavite na opečenoj i upaljenoj površini kože oko 20 minuta. Paradajz ublažava bolove i sprečava pojavu plikova.