I pored svih tih reklama za paste i četkice za zube i konstantnom podsećanju na to koliko je važno redovno posećivati stomatologa, broj osoba koji imaju bolesne zube ili ih pak nemaju uopšte se ne smanjuje, štaviše povećava se.

Bolesti usne šupljine predstavljaju jedan od najzastupljenijih zdravstvenih problema u svetu, a pokvareni zubi, zubni implanti i nedostatak jednog ili više zuba još uvek su više pravilo nego izuzetak. Paradentalne bolesti i zubni karijes najčešće su bolesti usne duplje, ali se one mogu sprečiti redovnom i pravilnom samostalnom negom.

Jedan od glavnih uzroka karijesa su bakterijska fermentacija ugljenih hidrata koja se javlja na samoj površini zuba posle obroka, što najčešće dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva. Pljuvačka u ustima s druge strane popravlja štetu remineralizacijom, ali ako se često nešto gricka njen efekat se smanjuje.

Rizični faktori koji mogu dovesti do oralnih oboljenja, osim nepravilne ishrane, cigareta i alkohola, uključuju i različite bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, moždani udar, dijabetes i rak. Bolesti oralnog tipa najčešće pogađaju osobe starosti između 60 i 65 godina, a 90% svetske populacije tokom života boluje od neke vrste oralne bolesti, uključujući paradentalna oboljenja, karijes i rak usne duplje.

Troškovi lečenja različitih oralnih bolesti penju se čak do 79 milijardi evra u Evropskoj uniji, a ako se takav trend nastavi, stručnjaci prognoziraju da će se troškovi do 2020. godine popeti do neverovatnih 93 milijardi evra! Zanimljiv podatak je i da više od 50% ljudi u Evropi boluje od neke vrste paradentoze, od kojih njih 10% pati od ozbiljnijih bolesti.

Redovni i uravnoteženi obroci i izbegavanje kontinuiranog grickanja najbolji su način protiv karijesa. Prevencija oralnih bolesti uključuje pravilnu negu, redovno pranje zuba, zdravu ishranu, izbegavanje grickanja proizvoda koji sadrže velike količine šećera, a desni se mogu zaštititi svakodnevnim dobrim higijenskim navikama, poput pranja prostora između zuba i korišćenjem konca za zube.

Zube je potrebno prati minimum dva puta dnevno (ujutru i uveče) i pri tom treba koristiti fluoridnu zubnu pastu da bi se izbegli karijes i druga paradentalna oboljenja.

Istraživanja su pokazala da redovno žvakanje žvakaćih guma takođe može da pomogne u zaštiti zuba i smanjenju pojave zubnog karijesa. Žvakaće gume podstiču stvaranje pljuvačke i tako mogu da pomognu zaštiti zuba, remineralizacijom. Takođe, žvakanje žvakaćih guma je povezano sa smanjenjem u količini zubnog plaka i njegovim razvojem.

Naravno, redovna nega i higijena zuba vas ne treba sprečiti da redovno posećujete svog stomatologa. Takođe, ponekad problemi postaju malo delikatniji, pa kod mnogih pacijenata počinje da se javlja nezadovoljstvo po pitanju estetskog izgleda zuba. Tada je pametno izabrati kvalitetnu stomatološku ordinaciju u vašem gradu. Gotovo za svaki problem sa oralnim zdravljem ili estetikom postoji rešenje. Tu su implaniti za zube, proteze, krunice,fasete, izbeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku, pa nežniji pol može odahnuti, ali i jači. Svi volimo besprekoran izgled i zdrav osmeh.