Neurolozi već godinama upozoravaju da gledanje u ekran u kasnim večernjim časovima može nepovoljno da utiče na san. “To nepovoljno utiče na biološki (cirkadijalni) ritam koji određuje vreme po kojem će organizam biti spreman za određene radnje” – kaže Marijana Figeiro sa Odseka za proučavanje svetlosti sa Politehničkog Insituta u Njujorku.


Igranje omiljene igrice i čitanje vesti pred spavanje na mobilnom telefonu, neće vas samo razdražiti u trenucima kada treba da se opustite, već će vam i obasuti mrežnjaču plavom svetlošću. Ova vrsta svetlosti ima kraće talasne dužine od bele svetlosti lampe pa će sprečiti telo da proizvodi melatonin, hormon sna. Epifiza obično počinje da proizvodi melatonin nekoliko sati pre trenutka kada obično odlazimo na spavanje, što telu šalje znak da je vreme za počinak.

Odlaganje odlaska na spavanje gledanjem u mobilni telefon, može da ima mnogo dalekosežnije posledice od teškog buđenja. “Nizak nivo lučenja melatonina tokom dužeg vremena, povezuje se sa poremećajem sna, koji može da izazove dijabetes ili gojaznost.” – dodaje Figeiro. Kod životinja primećena je i povezanost lošeg lučenja melatonina sa povećanom opasnošću od pojave raka.

80% osoba starosti od 13 do 32 godine spava sa mobilnim telefonom pored kreveta. Prodaja mobilnih telefona sa android aplikacijama i različitim dodatnim mogućnostima povećala je stvaranje ove navike.

2/3 ljudi koji gledaju u displej najmanje 2 sata dnevno prijavili su tegobe sa očima koje se povezuju sa sindromom računarskog vida (suve oči, svrab, crvenilo, umorni kapci).

Istraživanje koje je obuhvatilo 2000 osoba utvrdilo je da muškarci i žene mlađi od 25 godina, proveravaju telefon 32 puta dnevno pri čemu je 43% ispitanika izjavilo da oseti paniku ukoliko su onemogućeni da to urade.

 

Sudeći prema rezultatima istog istraživanja, čak 19% dečaka svakog vikenda provodi više od 5 sati igrajući igrice i surfovajući internetom.