U koralnom sprudu u blizini Belize Sitija, na pučini Karipskog mora, nailazi se na geološku prirodnu pojavu – plavu rupu. To je gotovo pravilna cilindrična šupljina u krečnjaku ispunjena vodom, prečnika oko 400 metara i dubine oko 150 metar. Ova plava rupa neverovatna je prirodna pojava i jedna od najlepših tvorevina prirode i morskog sveta.


Na tirkiznoj boji mora ova rupa izgleda kao teget tufna ukrašena koralnim srpom koji izviruje iz vode. U unutrašnjosti šupljine granaju se tuneli ispunjeni stalaktitima koji su nekada visili sa tavanice ogromne pećine na površini zemlje, nastale u ledenom dobu.

Topljenjem leda, pritisak ogromne količine probio je tavanicu pećine i voda se razlila već postojećim tunelima. Od oko 40 metara dubine pa do dna temperatura je gotovo ujednačena i cele godine ostaje oko 25 stepeni Celzijusa. Boja mora u tom delu je neverovatna, i prosto je nemoguće preslikati je i dočarati na bilo koji način. Nema te foto opreme, štamparije, farbare koja može ukrstiti plave nijanse tirkizne i teget boje kao što je plava rupa u Belizeu.

Vidljivost je čak 50 metara jer se voda ne kreće, a ceo prostor ispunjen je jedinstvenim magičnim podvodnim svetom: tu se nalaze retke vrste korala, račića, moarskih anemona, ali se mogu videti i “nevidljive” ribe anđeli, sabljarke i ajkule raznih vrsta. Kao da je priroda rešila da izdvoji poseban prostor za svoje omiljene vrste i da ga tiho čuva od civilizacije.

Ovu retkost na Zemlji, proučavao je i Žak Kusto, jedan od najpoznatijih istraživača morskih dubina. Njegovi filmovi i opisi privukli su najveće ronioce i pustolove sveta da krenu u izazov. Zanimljivo je da rupa ispunjenih slatkom vodom ili izduženih pećina kojima teku reke ponornice, ima i na kopnu.