Sigurno ste već imali prilike da čujete na nekom od časova istorije u školi ili kroz život, kako je veliki broj istorijskih ličnosti, vladara i lidera imalo mačke za ljubimce. Neki su imali pse, neki ptice i konje, ali vlasnici mačaka svojim krznenim ljubimcima davali su i činili više nego što su to radili sa ljudima. Pročitajte nekoliko takvih primera u nastavku:


LUJ XV

U februaru 1754. godine Francuski kralj Luj XV primio je kao rođendanski poklon divan primerak bele angorske mačke, tada novu rasu koja je potekla iz Italije. Maca je oko vrata nosila dijamantsku ogrlicu, a kralj se u mačku zaljubio na prvi pogled. Nazvao je Brilijant, a mačka je imala tu povlasticu da ujutru prva uđe u kraljeve odaje.


MARTIN LUTER

Martin Luter, poznatiji kao otac protestantske crkve imao je belu mačku koju je zvao Pangur Ban. Zanimljiv je podatak da je Martin Luter ovoj mački pisao i posvećivao pesme.


MUSOLINI

I čuveni italijanski diktator imao je mačku (kao i većina diktatora iz nekog razloga). Zvala se Tobija i bila je tigrasto šarena. Musolini je naložio da se postavi jedan ogroman portret te mačke u Sali geografskih mapa u dvorcu Venecija.


BIL KLINTON

Američki predsednik imao je više mačaka, ali omiljeni ljubimac bila je crno-bela mačka po imenu “Soks” (u prevodu – čarape). Kada je mačka uginula od posledica tumora, Klinton je kremirao svoju ljubimicu i rasuo je njen pepeo po Arkanzasu, državi u kojoj je rođena.


PAPA LAV XII

Papa Lav XII mnogo je voleo svoju sivu tigrastu mačku, po imenu Mičeto. Stalno je vodao sa sobom i držao je u rukavu svoje tunike. Kad je Papa bio na samrti, po njegovoj želji mačku je preuzeo vikont Fransoa Rene Šatobrijan, koji se nakon Pape jednako brinuo o njoj.


ROZA LUKSEMBURG

Sibirska mačka duge dlake po imenu Mimi, pripadala je Rozi Luksemburg, poljskoj antiratnoj aktivistkinji. Kada je Roza dospela u zatvor, najveća briga bila joj je kako će i kome da preda mačku na čuvanje. Uposlila je svog advokata da se dodatno pozabavi time da obezbedi mački siguran smeštaj.


VINSTON ČERČIL

Čerčil je obožavao mačke iako je u svojoj kući ima više različitih životinja jer je bio njihov obožavalac. Ipak, njegov najveći miljenik bio je Nelson – debeli sivi tigrasti mačor, koji je čak učestvovao i na sastancima državnog vrha, ušuškan na stolici posebno pripremljenoj za njega – preko nje je bila razvijena streč folija.


HENRI VRAJOTEZLI

Henri Vrajotezli, treći erl od Sauthemptona i jedan od Šekspirovih najboljih prijatelja, imao je crno-belu mačku po imenu Triksi. Kada je osuđen na doživotnu robiju zbog zavere protiv Kraljice Elizabete 1, mačka je uspela nekako da se umuva u ćeliju i olakša patnju vlasniku. Nakon kraljičine smrti, njih dvoje su zajedno pušteni na slobodu, a erl je u znak zahvalnosti unajmio slikare da naslikaju njegov portret sa Triksi u pozadini.


RADERFORD HEJZ

Mačka 19. predsednika SAD, Raderforda Hejza, zvala se Sijam. Dobio ju je kao diplomatski dar od Američkog konzula iz Bangkoka. Sijam je tada bila prva sijamska mačka ikada, koja je doputovala u Ameriku.


KRALJICA VIKTORIJA

“Beli grejač” (Vajt Hiter), bila je mačka kraljice Viktorije, koja je u čast ove mačke priredila prvu izložbu mačaka u istoriji izložbi životinja. Bilo je to u londonskom “Kristal Palasu” davne 1871. godine.