Gde biste vi svrstali simbol @? O donekle tajanstvenom poreklu znaka po kome danas odmah prepoznajemo email adrese i koji je čak učvršćen u zbirku Muzeja savremene umetnosti u Njujorku, postoji više krajnje nesigurnih, ali zanimljivih teorija.


Do trenutka kada se Rejmond Tomilson, inženjer iz Kembridža koji je izradio neku vrstu preteče interneta (razmene podataka preko računarskih mreža), njime poslužio, već je postao deo svake tastature. Tada se upotrebljavao uglavnom kao simbol engleskog izraza “each at”, prilikom iskazivanja jedinične cene. U tom smislu, preveli bismo ga sa “po” (na primer – pet knjiga od PO 20 dolara).

Na pisaćim mašinama simbol @ je svoje mesto osvojilo krajem 19.veka, a sa eksplozijom interneta i zahvaljujući Tomilsonu, raširilo se čitavim svetom. Ako na engleskom govornom području zbog trgovačke tradicije i povezanosti sa predlogom at, upotreba znaka @ i nije nešto nešto neobično, u ostatku sveta su stvari bile drugačije (osim onih koji su pohađali kurs engleskog jezika) .

Predlog “at”, međutim, u engleskom ima više značenja, a neka od osnovnih su “pri” ili “kod” što je sasvim dobro došlo da u načinu koji je Tomilson uveo u upotrebu označi osobu koja je “pri” ili “na” tom i tom računaru.

Kako je ovaj simbol, nama poznat kao “monkey” postao oznaka jedinične cene u trgovačkim poslovima i računovodstvenim beleškama, može samo da se nagađa.

Neki mu korene traže u grčkom, drugi u brzopisnoj varijanti francuskog predloga “a” koja se raširila u engleskim dokumentima. Ponegde je služio i za navođenje količine. Italijanski profesor Đorđo Stabile našao ga je u pismo firentinskog trgovca Frančeska Lapija iz 1536.godine, gde označava amforu, tada jediničnu meru za količinu vina ili zrnastog tereta. Pismo je poslato iz Sevilje u Rim, a radilo se o trgovini vinom sa oblastima u Peruu koje je kontroliosao Francisko Pizaro.

Pored ovoga, neki navode da na Iberijskom poluostrvu simbol označava meru za težinu znanu kao “arroba”, čiji su koreni u arapskoj četvrtini. Put u prošlost, za sada se, pretpostavkom američkog paleografa Bertolda Ulmana, završava u rukama srednjevekovnih pisara. U znaku @, on je bez navođenja čvrstih dokaza, prepoznao težnju da se radi bržeg pisanja, sličnim potezom spoje dva slova čestog latinskog predloga “ad”, koji takođe ima više značenja (a najčešće je “ka”).

Da cela priča bude živopisnija, doprinelo je uočavanje istog simbola u bugarskom rukopisu iz 14. veka, prevodu “Hronike” Konstantina Manasija, vizantijskog pisca. Tu @ ne predstavlja skraćenicu, već početno slovo reči “Amin”.

U jeziku “interneta”, ovaj simbol mnogi nazivaju “monkey” (jer podseća na uvrnut rep majmuna) što je poteklo od Holanđana, a iz nekog samo njima poznatog razloga, taj simbol su povezali sa email adresama. Zbog svega navedenog, ovaj simbol kao retko koji može se pohvaliti ogromnom šarolikošću naziva kojim ga u različitim zemljama opisuju, a u današnje vreme je opšte poznat “na netu”.