Nastavljamo sa listom od top 10 najboljih sportova, a u nastavku slede oni koji su na prvih 5 mesta 🙂


5. Džoging je, pretpostavili ste morao da se nađe na ovoj listi.

Prednosti – Reč je o sportu koji je prava “pećnica” za sagorevanje masnoća. Budući da je to sporo trčanje, ono podstiče metabolizam da sagoreva masti u organizmu više nego šećere. Osim toga, odlično deluje i protiv stresa i u sekundarnoj prevenciji kod osoba koje su imale teškoće sa krvnim sudovima (poput infarkta).

Mane – moguće su povrede nogu, posebno ako se trči po tvrdom ili neravnomernom terenu kao što je zemlja ili pesak.

Kada početi – Ne postoje ograničenja, ali deci je ovaj sport obično dosadan.

Učestalost – budući da ne iziskuje mnogo snage, ovim sportom trebalo bi se baviti makar pola sata bez prestanka, dva do tri puta nedeljno.


4. Košarka – jedan od omiljenih sportova dečaka složili bi se.

Prednosti – Reč je o sportu koji je prava “pećnica” za sagorevanje masnoća. Budući da je to sporo trčanje, ono podstiče metabolizam da sagoreva masti u organizmu više nego šećere. Osim toga, odlično deluje i protiv stresa i u sekundarnoj prevenciji kod osoba koje su imale teškoće sa krvnim sudovima (poput infarkta).

Mane – Najveća opasnost vreba od sudara i doskoka, pa se ne preporučuje onima sa slabim tetivama i zglovima ni mlađoj deci.

Kada početi -Treninzima minibasketa počinju već sa sadmogodišnjacima, ali prava košarka se ne preporučuje pre devete godine.


3. Zaista je nemoguće da se među prva tri mesta liste najboljih sportova ne nalazi – fudbal.

Prednosti – Ima ih mnogo jer je to takođe jedan sveobuhvatan sport. Trčanje i skokovi razvijaju donje udove, šutevi vežbaju usklađenost pokreta, a česte promene pravca trčanja sve druge mišiće. U ovom sportu nema pokreta koji se ponavljaju, a čitava muskulatura stalno je u pokretu.

Mane – Nema ih, pod uslovom da je treniranje prilagođeno fizičkim mogućnostima igrača.

Kada početi – Od šeste godine. Deca se obično brzo oduševe ovim sportom jer se u fudbalu brzo postižu dobri rezultati.

Učestalost – dva puta nedeljno.


2. Ko bi rekao, pomislićete. Na drugom mestu najboljih sportova, od svih koje su istraživali, našao se ni manje, ni više – biciklizam.

Prednosti – Jedan je od sportova na otvorenom, a ujedno je i aerobni pa je zato odličan za krvne sudove jer iziskuje snažne i neprekidne pokrete velikih mišića. Poboljšava krvotok i odlično razvija noge, razvija fokus, pažnju i osećaj za snalažljivost. Ako nemate bicikl ili ne možete napolje (a nemate ni sobni), postoji odlična zamenska vežba – sedite na čvrst sto ili na sredinu radne ploče za kuhinju, leđa nagnite unazad i noge pomerajte kao da vozite bicikl.

Mane – Budući da vožnja bicikla iziskuje veliki napor, stanje srca i krvnih sudova posebno kod starijih osoba od 40+ mora da se proverava kod lekara ako bi se bavili ovim sportom. Kod muškaraca starijih od 50 godina može da izazove poteškoće sa prostatom. Ne preporučuje se astmatičarima ni onima koji imaju nevolje sa skočnim i zglobovima kolena kao i kičmom.

Kada početi – budući da se tokom pokretanja pedala razvijaju donji udovi, bavljenje biciklizmom treba početi u dobu od 12 do 14 godina starosti, kada su mišići nogu uglavnom već razvijeni.

Učestalost – Dva do tri puta nedeljno, i deca i odrasli.


Koga god da pitate koji sport bi stavili na prvo mesto liste najboljih sportova za očuvanje zdravlja, većina bi sigurno odgovorila isto (a i tačno). To je definitivno i sigurno ono sa čime se na neki način susrećemo i u majčinoj materici – plivanje.

Prednosti – Pored toga što je voda sama po sebi energetski izvor zdravlja, reč je o sveobuhvatnom sportu jer usklađuje rast tela i koristi rad svih mišića ne dovodeći nijedan mišić u opasnost od neke povrede (u vodi je gravitacija manja). Zbog toga se preporučuje baš svima, posebno deci koja su u rastu. Plivanje podstiče krvotok, a odlično je i za one koji treba da izgube višak kilograma: rasipanje temperature, što je prouzrokovano razlikom između telesne temperature i niže temperature vode, primorava telo da sagoreva višak kalorija.

Mane – Mana gotovo da i nema, ali najviše se preporučuje slobodni stil, tj. kraul. Delfin ili tzv. “baterflaj” je naporan jer iziskuje dobru sportsku pripremljenost. Prsno plivanje ne prija osobama koje imaju bolove u leđima. Zbog smanjene gravitacione sile, plivanje se ne preporučuje ni onima koji pate od osteoporoze, a ni astmatičarima ako se pliva u bazenima gde ima hlora.

Kada početi – od šeste godine je najbolje, mada može i ranije.

Učestalost – minimum dva puta nedeljno.