“Najlepše što možemo da iskusimo, to je osećanje tajanstvenosti” – napisao je svojevremeno Albert Ajnštajn. “Onaj ko nije tako nešto osetio, onaj ko može više da zastane i razmišlja, pošto ga obuzme divljenje ispunjeno užasom, taj kao da nije živ: njegove oči su mrtve” – sledeći Ajnštanovu poruku neki teoretičari su istražili priče o tajanstvenim mestima koja svedoče o istoriji i stvarnosti na našoj planeti i civilizacija na specifičan način. Ovo su neka od njih:

Manastir Fratara Kapucinera – Palermo

Svi koji se nađu na Siciliji i odluče da posete ovo mesto (ima ih još nekoliko širom planete), obuzme ih jeza. Jer, u Manastiru kapucionera, tačnije ispod Manastira Santa Marija dela paće, nalaze se katakombe. Na tom velikom podzemnom groblju, poput čuvara stoji oko devet hiljada mumija fratara koji su tu proveli svoj vek. Zanimljivo je da većina upokojenih fratara stoji ili sedi, retko koji je ostavljen da leži. I svi su obučeni u uobičajene mantije sa kapuljačama kao u stvarnosti.

Inače, kapucioneri su verski red Katoličke crkve. Odvojili su se od franjevačkog rada 1552.godine, a njihov osnivač bio je Mateo di Basi. On je nastojao da kapucionerski red vrati drevnu jednostavnost i skromnost kakvoj su franjevci bili verni u početku.


Tungunska podkamenaja, Sibir

Dogodilo se to 30.06.1908. godine. Strahovita eksplozija odjeknula je iznad reke Podkamenaje Tungunske u istočnom delu Sibira. Zatim se, prema kazivanju, na nebu pojavila čudnovata svetlost, kao neki veliki svetleći predmet. Na površini tla nisu ostali nikakvi krateri, ni radioaktivno zračenje nije ustanovljeno. Ali, šuma oko reke bila je sravnjena sa zemljom. Površina od 2200km2 jednostavno je spržena.

Od tog vremena, žitelji u ovoj oblasti su govorili o poseti vanzemaljaca. Naučnici smatraju da je u stvarnosti eksploziju izazavao kameni meteorit prečnika oko 50m2 koji se raspao i sagoreo da visini od 8km iznad površine Zemlje. Prema procenama, eksplozija je 1000 puta jača bila od one u Hirošimi. Neki izvori tvrde da se ekplozija može dovesti u vezu sa Teslinim zracima smrti. Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da ni posle sto i nešto godina, nikava vegetacija nije ponovo izrasla.


Turčinova pećina Gaeta, Italija

Legenda kaže da se posle Isusove smrti jedna planina na obali mora u oblasti Lacio u današnjoj Italiji, jednostavno raspala, tačnije razdvojila na dva dela. Tako je nastala ogromna pećina. Mornar, Saracen, devet vekova kasnije, lutao je upravo tim krajem, sisavši sa jednog od mnogih brodova koji su tuda prolazili. Zatim je navodno, naslonio ruku na stenu ostavljajući otisak svog dlana.

Jedan sudski tumac za italijanski jezik po imenu Hose Kalvo, opisao je kako se njegov dlan u potpunosti poklapa sa otiskom dlana, što ga je inspirisalo da objavi roman pod imenom “El Capote del Turco”. I tako, do dana današnjeg, otisak njegovog dlana i dalje je vidljiv golim okom. U pećinu se silazi iz mestašca Monte Orlando. Spuštajući se ka dnu pećine, posetilac može da ugleda otisak ruke tajanstvenog Turčina u steni.


Ostrva Riukju, Japan

Delić Istoka zaronjen u Tihi okean. Ostrvce Jonaguni bilo bi upravo tako nešto da u vodama kraj ostrva nisu nađene svojevrsne divovske podvodne građevine koje liče na mesopotamijske i pretkolumbovske piramide. Navodno, one svedoče o postojanju nekadašnjeg kontinenta “Mu”, koji je potonuo.

Nešto poput legende o Atlantidi. Od naroda koji su tu živeli ostale su samo ispisane pločice koje tek treba rastumačiti. Kada se to jednoga dana dogodi, istorija ovog dela sveta možda će postati malo jasnija.


Dolina Bogumila, Bazovica

Nekoliko km od italijanskog grada Trsta, na kraškoj visoravni, nalazi se ulegnuće zvano Dolina Bogumila. U tom udubljenju nalazi se svojevrsno izdanje koje je “izgradila” sama priroda. Tu su se prema legendi odigravali obredi bogumila, odnosno bogomila, iz reda pristalica hrišćanstva koji se od 10. do 15. veka razvijao na Balkanu.

U uskim prolazima i rupama nalazile su se ćelije isposnika. Tim krajem i dalje kruže legende o podvizima i moćima skromnih i veri predanih bogumila koji su nazvani po staroslovenskom izrazu Bogumiluj, odnosno Bože, pomiluj.