Gde sve postoji Beograd? Verovali ili ne, Beograda ima preko 20 širom sveta. Ime našeg glavnog grada nadahnulo je mnoge koji su tokom prošlosti kumovali velikom broju naselja širom sveta.


Legenda kaze da je Beograd svoje sadašnje ime dobio kada su Stari Sloveni, na putu ka jugu, preko široke panonije, preko široke reke, ugledali Singidunumsku tvrđavu. Kroz narod, izmoren od dalekog puta, zadivljen kamenom građevinom, toliko različitom od njihovih naselja, sojenica i zemunica, prostrujale su reči divljenja: “Gle bela grada!”. I tako navodno ostade Beo grad – Beograd.

Beograd se pod tim imenom prvi put pominje u pismu Pape Jovana VIII, bugarskom caru Borisu. Ime gradova prevedeno je na razne jezike, uvek u istom značenju – Beli grad. Tako je na latinskom Alba Graeca, mađarskom Feher Var, nemačkom – Weisenburg i italijanskom – Castel Bianco. No, nije Beograd jedini beli grad. U susedstvu postoje još dva Beograda – dalmatinski gradić Biograd na moru i Stoni Beograd ili Sekeš Feher Var, varoš u srednjoj Mađarskoj – drevna prestonica u kojoj su krunisani i sahranjeni prvi ugarski kraljevi.

Osim ta dva imenjaka, na Balkanu postoji još jedan Beograd, Berat u Albaniji. Grad je veoma star, a osnovali su ga Grci još u VI veku p.n.e, na granici između Ilirije i Epira. U XVII zauzeo ga je Car Dušan, kada mu je staro ime Antipatrea, promenio u Belgrad. Grad ima oko 50 000 stanovnika, a zovu ga i grad hiljadu prozora – po kućama sa visokim prozorima, načičkanim po padinama.

Berat (Belgrad) – Albanija

Beograd ima i imenjaka u Rusiji – grad sa oko pola miliona stanovnika, nedaleko od Ukrajinske granice, po imenu Belgorod. Taj grad je poznat po tome što je cena kvadrata enormno visoka pa se milijarderi utrkuju oko imanja nekretnina, a postoji i jedna zanimljivost. Prodaja stanova Beograd pre 12 godina skočila u jednom danu na svetskim berzama je jer je na najvećem ruskom sajtu za nekretnine, neko ovaj grad napisao pogrešno.

Po Beogradu nazvano je nekoliko mesta i na drugim krajevima sveta. Jedan od belosvetskih Beograda, nalazi se nadomak Istanbula. Kada je Sulejman Veličanstveni 1521. godine osvojio Beogradsku tvrđavu, ratni zatvorenici su po sultanskom naređenju naseljeni pod Carigradskim zidinama.

U oblasti obrasloj gustom šumom i bogatoj vodom, iz koje se napajao Carigrad, oni su osnovali mestašce i i krstili ga po svom rodnom gradu – nazvavši ga Belgrad. Tamo je po carskom naređenju , čuveni carski neimar Mimar Sinan umesto starog vizantijskog, izgradio novi i moderniji sistem za snabdevanje vodom. Danas je to Belgrad – šuma koju zovu “pluća Istanbula” i omiljeno izletište građana turske prestonice.

Šuma Belgrad – Turska

Još dalje od Beograda leži Belgijski Belgrad, nekada posebno mesto, a danas opština Namura, prestonice Valonije – dela Belgije u kojem se govori francuski. Tom gradiću ime su nadenuli Habzburzi, austrijski carevi koji su u to vreme vladali nizozemskom, a u čast osvajanja našeg Beograda od Turaka, 1718. godine. Belgrad se zbratimio sa većim i poznatijim srpskim imenjakom, a u tu čast, tamošnji fudbalski klub zove se “L etoal ruž”, po Beogradskoj “Crvenoj zvezdi. Igrači belgijske “zvezde” takođe nose crveno-bele dresove.

U užurbanom razvoju svoje zemlje, Amerikanci su osnivali mnoga naselja za koja je bilo teško izmisliti nova imena. Otuda u SAD gotovo svaki značajniji evropski grad ima po nekoliko imenjaka. Mnoga mesta zovu se Atina, London, Pariz…a među njima ima čak osam Belgrejda, nazvanih po Beogradu. Najstariji je Belgrejd u državi Mejn.

Belgrade – Minesota (USA)

A evo još jedne posebne zanimljivosti – najudaljeniji od svih imenjaka našeg Beograda je asteroid “1517 Beograd”, koji je 1938. godine otkrio srpski astronom Milorad B. Protić. Taj Beograd nalazi se u asteroidnom pojasu Sunčevog sistema, negde između orbita Marsa i Jupitera.