Svako ko ima terasu, balkon, pa čak i običnu sobu, može da pretvori taj prostor u svoju malu oazu. Pročitajte nekoliko saveta za održavanje cveća koje svakodnevno može da vam popravi raspoloženje.

Cveće na terasama i balkonima uglavnom ima vrlo malo zemlje kao podlogu za preživljavanje. Ta zemlja se često i presuši, te bi trebalo održavati određeni nivo vlage zemlje za cveće.


Održavanje vlage

Sobno cveće traži više vlage nego što je obično ima u sobama. Stoga treba držati saksije u širokim posudama na čije ćete dno ubaciti nekoliko glinenih kuglica. Ova metoda je naročito uspešna kod paprati, koja traži svežinu i vlagu. Umesto kuglica od gline možete nasuti vodu do ivice u spoljašnji sud (pošto ste prethodno ubacili u njega saksiju), pa onda održavajte taj nivo vode da bi zemlja stalno bila vlažna.


Zailvanje za vreme odmora

Ako imate dve žardinjere i tri saksije, svakako ne primenjujete metodu zalivanja kap po kap. Stoga kad krenete na put sve posude stavite u krug preko mušeme, u ćošak balkona u najmanje osunčan ugao. U sredinu tog kruga stavite jednu veću posudu sa vodom, pa povežite svaku saksiju sa vodom iz posude trakom od pamuka, s tim što ćete njen drugi kraj ukopati u zemlju u saksiji. Za vrsta kapilarnog zalivanja može se primenjivati čak dve nedelje (dok ste na odmoru). Isti postupak možete primeniti i na sobnim biljkama.


Sađenje i presađivanje

Za sađenje cveća u saksije na terasi, balkonu ili sobi koristite dane kada je Mesec u silaznoj fazi. Za iznošenje saksija na terasu sačekajte da sasvim prođe zimski period mrazeva i kiša, jer ćete inače morati stalno da dodajete đubrivo biljkama pošto će se zemlja u saksijama brzo ispirati. Za zaštitu biljaka koje ne možete da “unesete” na toplo, koristite najlon za plastenik.

Od februara do aprila možete stavljati razne vrste cveća u istu žardinjeru. Bitno je samo da se cveće na jesen posadi u nekoliko slojeva. Najkrupnije cveće poput lala, narcisa i zunbula treba posaditi u donjem sloju, dok se gornji u sloj mogu dodati ostale vrste cveća. Ne treba ih ređati pravolinijski već poželjno posaditi ih nasumično.