Vraćam se iz Rumunije – prilično iznenađena cvećem, uređenim putevima, čistoćom i brigom o okolini, ne samo u gradovima, već i na graničnim prelazima. Na graničnom prelazu kod Vršca, na “ničijoj zemlji”, sa naše strane nepokošena trava, đubre i korov. Na granici, velika betonska ploča (nema ni zemlje), ispred kućice rupa, preko nje daska – da carinici ne upadnu. Iza toga klupe i police za stvari koje se odnose iz kola, nabacane i pohabane. Stubovi sivi i betonski, kućice sive i oronule…kao da ulaziš u jadnu i napuštenu sirotinjsku kuću. Da li je zaposlenima teško da pokose travu, posade cveće, ofarbaju i srede prostor u kojem rade ili je, kao i obično, neko drugi za to nadležan?

Sigurna sam da je skoro svako od vas, nakon odmora i letovanja na kojem smo ostavili sve naše brige, pri ulasku u zemlju Srbiju osećao slično razočaranje koje nas u sekundi vrati u realnost okoline u kojoj živimo.

I ma koliko voleli tu zemlju, nemoguće je izbeći taj prizor koji podseća na nebrigu, siromaštvo, neuređenu ekonomiju i korumpiranost. I zaista, prosto je neverovatno, da pored svih sila, zakona i reformi decenijama unazad naši granični prelazi predstavljaju neki vid ulaza u sivu depresivnu zonu. granicni rpelazKada bi bar na kratko izbegli taj osećaj koji se budi nakon što ugledate granični prelaz koji bi trebao da predstavlja dobrodošlicu, a ne ulaz u pakao, verovatno bi taj divan osećaj odmora duže trajao, uticavši na bolje raspoloženje i produktivnost.Tako je u mom slučaju, svaki put kada se vratim sa putovanja autobusom ili kolima, iz neke od okolnih zemalja (posao kojim se bavim zahteva česta putovanja, posebno u okviru Balkana).

granicaa

Kada shvatimo da treba krenuti od malih stvari, učinivši svoje okruženje bar vizuelno lepšim, ne očekujući od drugih da nam srede kuću, sve bi polako krenulo na bolje…nadam se?

“Ne možete pobeći od odgovornosti sutrašnjice izbegavajući je danas.”
Abraham Lincoln

Tekst poslala: Lila Milić

Rubrika – IMAM NEŠTO DA VAM KAŽEM namenjena je svim ljudima koji žele da podele svoja životna iskustva sa čitaocima koji cene saznanja i koji se prepoznaju u različitim situacijama.
Ukoliko vam se desila neka životna situacija koju biste voleli da podelite sa drugima, ili želite nekome da poručite nešto javnim putem,
pišite nam – objavićemo vašu priču!
Namera ove rubrike je podizanje svesti, kako o lepim, tako i o manje lepim životnim situacijama u našoj okolini.
POŠALJI PRIČU!