Ovo je obaveštenje koje je danas osvanulo na zidovima i oglasnim tablama Zrenjaninske gimnazije.

obrazovanjeDokazali su da ne treba ćutati pred nepravdom, ali im je obaveštenje ubrzo uklonjeno. Ovim putem šaljemo podršku mladim gimnazijalcima i obaveštenje prenosimo u celosti:


Nastavničkom kolektivu Zrenjaninske gimnazije,

Pre nego što počnemo, želeli bismo da naglasimo da ovo pismo nije upereno ni protiv jednog pojedinačnog učenika ili profesora, već želimo da skrenemo pažnju na jedan ozbiljan problem, koji je na žalost prisutan i u mnogim drugim školama i koji je vaša kolektivna odgovornost.

Naime, svi smo upoznati sa primerima nekih učenika koji su u povlašćenom položaju u odnosu na ostale učenike. To nas ni malo ne iznenađuje. Razlog zašto smo odlučili da se oglasimo povodom toga, tek sada je veoma prost. Ovih dana desilo se nešto za šta smatramo da je drastičan slučaj koji iziskuje i našu reakciju. Zbornicu potresa skandal: jednoj osobi popravljen je veliki broj ocena da bi ta osoba završila školovanje kao vukovac, iako je iz nekih predmeta čak trebalo da ima i trojku! Na određene profesore vršen je veliki pritisak od stane dela sadašnjih, ali i bivših profesora (koji, očigledno, još uvek imaju veliki uticaj). Ovo što je nas kao učenike šokiralo jeste da situacija seže još dublje. Ima mnogo primera.

Toj osobi je profesor napisao maturski rad. Ta osoba za sve ove godine nije imala prosek 5.00. Posle prve godine su zamenjena dva profesora iz tog razreda jer nisu hteli više da joj popravljaju ocene. (Citiram: “Sad sam joj popravila i nikad više!”). Na njihovo mesto dovedeni su profesori koji su bili spremni da tolerišu nerad, neznanje i da daju ocenu 5, jer ih tako zamoli mama.

Mi kao učenici želimo da vas upitamo: Zašto?

Zar su sve moralne vrednosti kojima ste nas toliko učili, za koje ste se vi, kao navodno zalagali, toliko ništavne?

Štrajkovali ste 5 meseci, navodno ste se borili za neke principe. Sad vidimo koliko vrede vaši principi.

Govorili ste: Bežite deco odavde, ovde nema budućnosti.

Pa naravno da je nema. Obrazovni sistem trebalo bi da bude stub celog društva. Vi ste nam na svom primeru pokazali na kakvom stubu počiva naše društvo.

Sve je namešteno u školi. Od početka. Razredi se sklapaju po principu ko-mu-je-tata. Postoje dupli standardi. Učenici sa vezom ne moraju da rade ništa i proći će bolje od mnogih koji ulažu više truda i imaju veće znanje. Ocene popravljaju mame, tate, babe, tetke. Maturske radove pišu profesori. Razredi u kojima su deca bogatih su uvek, igrom slučaja, za klasu bolji od drugih.
Tu nešto ozbiljno ne štima.

Šta reći? Razočarani smo. Odbacili ste principe i vrednosti. Zaboravili ste šta su obraz i čast. Ukaljali ste ugled naše škole, a i škole kao institucije uopšte. I pre svega izigrali ste one koji su vam dali najviše poverenja. Pljunuli ste u lice učenicima.

Ali nije sve tako crno…

Bilo je onih koji su reklil:”Oprostite deco, nisam mogla. Popustila sam. Pritisak je bio prejak.”

Bilo je onih koji su se šokirali od stvari koje su se od njih zahtevale.

Bilo je onih koji su rekli: “Izvinite…”

I njima hvala.

A što se vas ostalih tiče, želeli bismo da se zamislite nad ovim što ste upravo pročitali. Želeli bismo da se ovakve stvari više ne godađaju, jer one idu na štetu svih.
Želeli bismo da se podsetite šta to znači biti profesor.

Srdačan pozdrav,

Vaši učenici.

Rubrika IMAM NEŠTO DA VAM KAŽEM namenjena je svim ljudima koji žele da podele svoja životna iskustva sa čitaocima koji cene saznanja i koji se prepoznaju u različitim situacijama.
Ukoliko vam se desila neka životna situacija koju biste voleli da podelite sa drugima, ili želite nekome da poručite nešto javnim putem,
pišite nam – objavićemo vašu priču!
Namera ove rubrike je podizanje svesti, kako o lepim, tako i o manje lepim životnim situacijama u našoj okolini.
Pošalji priču!