Budimo iskreni, svi mi ponekada završimo ispred TV ekrana gledajući razne serije i emisije koje, na žalost ne služe ničemu osim gubljenju vremena. I dok neki smatraju da je gledanje u ekran besmislena aktivnost, sigurni smo da ipak postoji nekoliko dokumentarnih emisija, filmova i serija uz koje možemo nešto i naučiti.


Mi vam predstavljamo 9 interesantnih dokumentarnih serijala koje će vam otkriti mnoge tajne o svetu u kojem živimo. Iskoristite hladne dane koji nam dolaze, relaksirajući se onako kako mnogi maštaju – zagrljeni pod ćebetom, uz keks i čaj gledajući malo kvalitetniji program od onog kojeg imamo u ponudi na kablovskoj televiziji.

The Brain: A Secret History (2010)

Ovaj BBC- ev serijal nam otkriva mnoge tajne aktivnosti našeg mozga. Saznaćete zašto vršimo određene radnje u nekim situacijama, šta nas zaista pokreće i kako naša svest funkcioniše. Detaljno je opisano da li i kako zaista možemo kontrolisati svoje misli i kako to utiče na ponašanje i način razmišljanja kod drugih ljudi.


Simon Schama’s Power of Art (2006)

Moć umetnosti je serijal od 8 epizoda, zamišljen po ideji britanskog istoričara umetnosti Simona Šama. Svaka epizoda posvećena je biografiji najvećih svetskih umetnika i njihovim remek-delima. Iako mnogima zvuči dosadno, scene su veoma očaravajuće, a svaka epizoda je vrlo realna. Naučna saznanja i način na koji ih ovaj istoričar umetnosti predstavlja, u potpunosti će vam približiti određeno istorijsko doba. Ove informativne emisije posebno se preporučuju studentima umetnosti.


Through the Wormhole (2010 – do danas)

Morgan Frimen kao voditelj garantovan je uspeh, mnogi bi se složili. Svaka epizoda ovog serijala je neka vrsta putovanja kroz univerzum u potrazi za odgovorima – od najosnovnijih pitanja samog postojanja do onih koja zbunjuju čovečanstvo do samog nastanka. Veliki broj intervjua, teorija i eksperimenata koji protivreče Ajnštanovim teorijama, ugrabiće vašu pažnju već od prve epizode.


Into the Universe with Stephen Hawking (2010 – do danas)

Kada je reč o svemiru i kosmologiji, ne može se zaobići ime Stiven Hopking. Ovaj teorijski fizičar i genije kosmologije raspliće razne misterije univerzuma i kao narator deli svoja saznanja o postojanju vanzemaljskog života, a pominju se i naznake o upravljanju vremenom i prostorom. Čak i ako vas nikada nije zanimala astronomija, nakon ovog serijala zaljubićete se u svemir i verovatno ćete osetiti potrebu da saznate mnogo više od onog što ste do sada čuli.


 Lost Worlds (2006 – 2007)

Izgubljeni svetovi su dokumentarni filmovi i serije o misterijama svetske istorije, sve od drevnog Egipta preko neverovatnih izgubljenih hramova, nuklearnih bunkera iz 1950, i misteriozno nestalih civilizacija. Ovaj serijal nam zapravo otkriva koliko smo ograničeni kada je u pitanju saznanje o svetskoj istoriji i pruža nam uvid u činjenice koje se ne pominju u javnosti.


The Supersizers Go… (2007 – 2009)

U svakoj epizodi ovog serijala, poznati svetski kritičari i glumci putuju kroz vreme simulirajući određeno istorijsko doba Velike Britanije i isprobavaju jela tipična za to vreme. Posle svakog eksperimenta, učesnike detaljno ispitaju doktori, pružajući izveštaje o trenutnom zdravstvenom stanju. Zaista je zabavno gledati kako kuvari profesionalci spremaju recepte stare nekoliko vekova dok hrabri putnici kroz vreme isprobavaju bizarna jela poput glave ovce ukrašene otpacima, pitu od žabe, ragu napravljen od 15 vrsti mesa, krvava vina i slično.


Food Factory (2012)

Fabrika hrane je zabavna televizijska serija o tome kako se pravi naša omiljena hrana. Emisija pruža uvid u industrijske proizvodne linije velikih prehrabrenih kompanija i daje detaljne informacije o izradi i preradi namirnica, otkrivajući mnoge tajne kako biznismena, tako i profesionalnih kuvara.  Nakon gledanja ove emisije garantujemo da ćete imati veću svest o konzumiranju određenih namirnica.


Stardust Lost In The Andes (1995 – 1996)

Ova dokumentarna emisija istražuje događaje iz prošlosti koji još uvek nose mnoga pitanja i izazivaju velike diskusije. Svaka epizoda je zasebna priča o misterioznim incidentima kroz istoriju – kada, kako i zašto su nestali veliki brodovi, avioni i naučne ekspedicije bez traga. U seriji su korišćeni razni retki dokumentarni snimci manje poznati javnosti što ovaj serijal čini još interesantnijim sa naučne tačke gledišta.


Black Mirror (2011 – do danas)

I na kraju…jedina TV dramska serija u našoj kolekciji koju preporučujemo. Svaka sezona ima različite priče koje nisu međudobno povezane, ali suština se vrti oko jedne stvari – crnog ogledala koje predstavlja ekran kao najsnažnijeg nosioca današnjice. Ova pametna i provokativno predstavljena distopija učiniće da se dublje zamislite o uticaju savremene tehnologije na svakog pojedinca.