Kraljevski dvorovi su kruna našeg glavnog grada. Oni su tu da nas podsete na prošlost, da ulepšaju našu sadašnjost i da nam daju nagoveštaj budućnosti.


Stari dvor, palata srpske dinastije Obrenović, građen je između 1882. i 1884. za potrebe novoformirane Kraljevine Srbije na čelu sa kraljem Milanom Obrenovićem. Po spoljašnjoj arhitekturi zgrada je među najlepšim ostvarenjima akademske arhitekture Srbije 19. veka. Iz Centralnog hola najpre se ulazi u Crveni salon u kome će verovatno najviše pažnje privući “Portret devojke” koji je 1862. naslikao Đura Jakšić. Sa leve strane kod ulaza u Žuti salon, izložen je faksimil pisma pape Jovana VIII, od 16. aprila 878. godine – najstarijeg pisanog dokumenta u kome se pominje slovensko ime Beograd. Danas se u Starom dvoru nalazi Skupština grada i kabinet gradonačelnika Beograda, a ovde (sve češće) dočekujemo i naše uspešne sportiste.

stari dvor

Stari dvor

Novi dvor je građen za rezidencijalne potrebe dinastije Karađorđević u periodu između 1911. i 1922. godine. Zgrada Novog dvora predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje beogradskog graditeljstva posle Prvog svetskog rata. Novi dvor je bio zvanična rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića, od 1922. do 1933. godine. Danas je Novi dvor zgrada predsednika Republike Srbije.

Novi dvor

Novi dvor

Dedinjski kraljevski kompleks dvorova pororodice Karađorđević se nalazi na najvišoj tački Dedinjskog brega i zauzima površinu od 135 hektara. U okviru kompleksa se nalaze Kraljevski dvor, Beli dvor i dvorska kapela Svetog Apostola Andreja Prvozvanog.


Kraljevski dvor je izgrađen u periodu od 1924 – 1929. godine. Izgrađen je privatnim sredstvima Kralja Aleksandra I. U njemu je kasnije živeo i Kralj Petar II, a danas u Kraljevskom dvoru živi Prestolonaslednik Aleksandar II i njegova porodica. Projektovali su ga čuvene arhitekte Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov. Beli mermer kojim je vila izgrađena dopreman je sa Brača. Unutrašnjost dvora je raskošno uređena i opremljena. Svečani hol je popločan kamenom, a na njegovim zidovima su kopije fresaka iz Dečana i Sopoćana. Zlatni salon, Kraljev kabinet, biblioteka i velika trpezarija su opremljene u renesansnom stilu, dok je plavi salon uređen u baroknom stilu. Mramorni stubovi nose raskošne drvene tavanice sa bronzanim lusterima. U njima se nalaze predmeti iz kraljevske zbirke, dragocene slike i škrinje. Na spratu su privatne prostorije i apartmani u kojima žive Njihova Visočanstva. U suterenu se nalazi najveći i najlepši salon koji se zove Čarobni salon, kao i bioskopska sala i vinoteka.

Zlatni salon

Čarobni salon

Po želji Njegovog Veličanstva Kralja Aleksandra I, 1937 godine završena je gradnja Belog dvora. Kralj je želeo da njegovi sinovi imaju sopstveni prostor, pa je ovaj dvor bio namenjen njima. Prizemlje ovog velelepnog zdanja krasi Svečani hol, a u Dvorskoj biblioteci se nalazi preko 50 hiljada knjiga.

Svečani hol

Poseta glavnom gradu neće biti potpuna bez obilaska ovih predivnih građevina. Smestite se u nekom udobnom apartmanu i obiđite kraljevske rezidencije, koje će vam pružiti uvid u živote i sudbine srpskih monarha.