Potrošnja energije na globalnom nivou neprestano raste, a sa tim u vezi i neobnovljivi vidovi enegije nestaju, što ostavlja dugoročne posledice na celo čovečanstvo. Velike kompanije i proizvodnje su najveći potrošači, ali ne smemo ni zanemariti pojedinačna domaćinstva, koja takođe doprinose ovoj lošoj statistici. Pored toga, velika potrošnja električne energije se odražava i na naše mesečne račune, te osiromašuje naš budžet i predstavlja veliku finansijsku stavku koju moramo redovno izmirivati.

Kako uštedeti? Svako od nas može da unese određene promene u svakodnevnicu i da sitnim akcijama smanji potrošnju energije i time postane pozitivan primer svojoj okolini. Takođe, primetićete vidljivu razliku na vašim mesečnim računima, što će vam dugoročno uštedeti solidnu količinu novca. Pogledajte kojim sve trikovima možete uštedeti energiju u vašem domaćinstvu i biti deo zajednice koja se zalaže za održivi način života.

Obratite pažnju na uređaje koje ne koristite

U mnogim domovima se odomaćila navika da televizor ostaje uključen iako se ne prati tv program, čisto da razbije tišinu i atmosferu učini prijatnijom. Slična stvar je i sa računarom, koji po navici ostaje upaljen gotovo celog dana, bez obzira da li se upotrebljava. Ovakvo korišćenje uređaja je potpuno pogrešno, jer bespotrebno troše energiju, a samim tim i smanjuje se njihov vek trajanja.

Ukoliko želite stalnu muziku ili glasove u pozadini, onda možete da nabavite radio, a vaš tv da držite uključenim isključivo kada pratite program. Računar možete da podesite na sleep opciju ukoliko ga aktivno ne korisitite, jer ovaj režim ne troši toliko energije kao kada je u potpunosti uključen.

Zamena stolarije

Prozori i vrata usled godina korišćenja i zaštite od različitih vremenskih uslova, izgube svoju funkciju i ne predstavljaju više adekvatnu zaštite od toplote ili hladnoće. Dotrajala stolarija predstavlja veliki problem kada je u pitanju energetska efikasnost, zato je važno investirati u ovaj segment renoviranja. Iako se ova vrsta ulaganja čini kao veliki zalogaj, zapravo predstavlja dugoročnu investiciju, jer će domu obezbediti odgovarajuće temperaturne uslove, isključiti potrebu za dogrevanjem i samim tim umanjiti račune za električnu energiju.

Ukoliko primetite da prozori i vrata ne dihtuju dobro, da se u hladnim mesecima pojavljuju vlaga i buđ, te da su spoljni zvuci intenzivniji, vreme da je da razmislite o kompletnoj zameni stolarije. Jedna od boljih opcija jesu kvalitetni alu prozori, koji su poznati po svojoj istrajnosti, modernom dizajnu i visoko energetskom efikasnošću. Aluminijum je otporan na sve vremenske uslove, nudi visok nivo sigurnosti, a pritom zadovoljava i najnovije arhitektonske trendove.

Pređite na LED osvetljenje

LED sijalice predstavljaju idealno rešenje koje zadovoljava potrebe svakog domaćinstva, a daleko su efikasnije od standardnih sijalica. Cena je nešto viša, ali zato traju do pet puta duže i troše neuporedivo manje struje. Postoje različite vrste oblika, pa čak i boja LED osvetljenja, tako da ćete bez problema pronaći odgovarajuću kombinaciju za svaku prostoriju vašeg doma.

Bez obzira na korišćenje ovog ekonomičnijeg tipa rasvete, ne zaboravite da gasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite, jer ćete time doprineti uštedi električne energije i smanjiti vaš ekološki otisak.

Povećajte količinu zelenila

Prisustvo drveća u našem okruženju ima mnogobrojne benefite, a smatra se da ukoliko su pravilno postavljeni u odnosu na vašu kuću ili stan, mogu umanjiti energetske potrebe vašeg doma za čak 25 odsto godišnje. Ukoliko bujno, listopadno drveće zaklanja vaše prozore od toplih sunčevih zraka i sprečava ih da zagrevaju prostor, onda ćete tokom letnjeg perioda manje koristiti klima uređaj.

Gusto drveće i žbunje može biti efikasno u sprečavanju vetrova, što će tokom zime pružiti adekvatnu zaštitu i time smanjiti potrebu za dogrevanjem.

Probajte alternativne metode

U cilju smanjenja potrošnje električne energije, okrećemo se alternativnim rešenjima, odnosno pokušavamo da smanjimo ili u potpunosti izbegnemo upotrebu određenih uređaja. Na primer, mašina za sušenje veša troši mnogo energije, a u mesecima kada je temperatura viša, možda i ne moramo da je upotrebljavamo. Klasična sušilica ili običan konopac za veš gde ćete okačiti vašu garderobu da se suši prirodnim putem oldična je zamena za mašinu za sušenje, a ne košta nas gotovo ništa.

Takođe, upotreba klime je naglo porasla i postala je deo gotovo svakog domaćinstva danas, pogoto u gradskim i urbanijim sredinama gde manjka zelenila. Ukoliko je upotrebljavate, trudite se da temperaturu podesite na optimalnu, a da tokom noći držite otvorene prozore kako bi ušao svež vazduh. Klimu tada držite isključenom dok sunce ne počne ponovo da greje.

Kombinacijom svih ovih sitnih akcija nesumnjivo ćete povećati energetsku efikasnost i smanjiti vaše mesečne troškove. Unesite minimalne promene u vašu svakodnevnicu i pronađite alternativna rešenja koja su lako dostupna, a pritom praktična. Ne smemo zaboraviti da je ušteda energije značajan korak ka očuvanju životne sredine i kreiranju boljih uslova za svakog člana ove planete.