Tokom prošlogodišnjeg upisnog roka, na listi najtraženijih srednjih škola na teritoriji Srbije našle su se medicinske škole, elektrotehničke, posebno profili IT sektora, ekonomske, ugostiteljske škole. Ipak sam tron liste i dalje zauzimaju gimnazije koje već godinama ne silaze sa istog.


Prema podacima Ministarstva prosvete, najveće interesovanje prestoničkih malih maturanata zauzela je Treća, Prva i Četrnaesta beogradska gimnazija. Statistika pokazuje da su bilingvalna odeljenja Desete beogradske gimnazije i prošle godine bila atraktivna zbog razmene učenika, a pre svega zbog uvođenja dvojezičnog, srpsko-engleskog odeljenja. U ove škole “prolaz” su lane imali samo oni đaci koji su uspeli da sakupe više od 95 bodova. Gimnazija koja je sve više interesantna mladim ljudima jeste i Vojna gimnazija.

Analiza koju je uradio Forum beogradskih gimnazija pokazuje da popularnost za društveno-jezičke smerove gimnazije ne jenjava. Naprotiv, ona raste naročito za one gimnazije gde se znanje stiče na stranim jezicima. Po popularnosti za dvojezičnim gimnazijama ne zaostaju mnogo ni medicinske škole. Medicinsku školu u Deligradskoj ulici ili medicinsku školu “Beograd” mogli su da upišu samo odlikaši. Smerovi za medicinsku sestru i farmaceutskog tehničara su prve želje prilikom upisa u beogradske srednje medicinske škole. Smerovi se najčešće nalaze na vrhu liste odlikaša i u ostalim delovima Srbije.

Mesto više tražilo se i u elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Beogradu. Na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija za upis bilo potrebno najmanje 95.60 bodova. Takođe, u tehničkim školama u Beogradu tražilo se mesto više za smer administratora računarskih mreža, a među traženijima je i smer za telekomunikacije.

U rangu interesovanja nalazila se i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola u Beogradu. Beogradske osnovce posebno su privlačila zanimanja poput farmaceutskog, kozmetičkog tehničara ali i fizioterapeutskog tehničara. Da li zbog popularne tinejdžerske serije koja se emituje na našim ekranima, Vazduhoplovna akademija u Beogradu polako se probijaja na listi atraktivnih škola. U liste najčešćih želja onih đaka sa vrlo dobrim uspehom nalazila se Ugostitejsko-turistička škola u Beogradu.

Privatne srednje škole – sve češći izbor mnogih

Poslednjih godina na listi željenih srednjih škola nalazi se upravo neka od privatnih srednjih škola. Razlog tome? Ima ih mnogo.

Koje privatne škole su najaktuelnije i zašto?

U mnogim privatnim školama obrazovni plan i program je savremeniji i produktivniji nego u većini državnih. Kada je u pitanju kvalitetno obrazovanje koje obezbeđuje sigurnu budućnost deteta, privatna srednja škola sve češća je odluka mnogih učenika i samih roditelja. Roditelji u dogovoru sa decom se uglavom odlučuju za privatne srednje škole od kojih je najaktuelnija gimnazija opšteg smera jer pruža najširi spektar obrazovanja.

Privatna gimnazija opšteg tipa ima za cilj dalje usmeravanje učenika na fakultete. Pored privatne gimnazije postoji niz drugih privatnih srednjih škola od kojih su najperspektivnije građevinska, ekonomska, saobraćajna, mašinska, elektrotehnička, ugostiteljska. Ove škole nude perspektivnu karijeru odmah nakon završetka istih. Smerovi navedenih škola predstavljaju “odskočne daske” kada je u pitanju časovito zaposlenje ovde ili u inostranstvu.

Šta privatnu srednju školu čini ”drugačijom”od državne?

Tokom upisa u privatnu srednju školu, bez polaganja dodatnog prijemnog ispita učenik može da upiše školu koju želi. Naravno, isti je dužan da pre toga položi malu maturu. Prilikom upisa na fakultete ili zapošljavanja, među diplomama koje je izdala privatna srednja škola i među diplomama koje je izdala državna srednja škola nema razlike. Rad se odvija u okviru manjih grupa i time doprinosi kvalitetnijem savladavanju gradiva. Profesor uvek može individualno pristupiti svakom učeniku.

Nastava je interaktivna. Učenici su aktivni u nastavi i imaju mogućnost razgovora sa profesorom tokom iste. Takav način izvođenja nastave stimuliše učenika za edukovanjem i usavršavanjem. Đaci brže i znatno lakše usvajaju znanja a svoje školske obaveze ne doživljavaju kao moranje već ih savladavaju sa elanom.

Pored toga, privatne srednje škole nude komoditet. Kabineti poseduju savremena nastavna sredstva a koja olakšavaju učenje i čine ga zanimljvijim. Opremljenost kabineta je na zavidnom nivou i po svetskim standardima. Nastava u privatnim školama su uglavnom multimedijalnog karaktera i koristi sve prednosti visoke tehnologije za usvajanje znanja.