Muzika je neminovno nešto najlepše što je stvoreno od strane čoveka. Pozitivno deluje na apsolutno sve aspekte života. Muzički instrument i muzička terapija pomaže ljudima da poboljšaju raspoloženje i ubrzaju oporavak bilo koje vrste. Pored toga, časovi muzike ubrzavaju oporavak ljudi koji su pretrpeli moždani udar, a takođe mogu poboljšati percepciju informacija kod dece sa disleksijom. Postoje i naučno potkrepljeni dokazi da upis muzičke škole u detinjstvu štiti ljude od razvoja demencije i u dalekoj budućnosti.

Ukoliko pak, iz nekog razloga niste ljubitelj muzičkih škola, ipak je i više nego poželjno detetu ubaciti neku dodatnu aktivnost van škole ili vrtića, kao što je kurs engleskog jezika. Ali evo još nekoliko dokazanih razloga zbog kojeg bi trebalo da upišete dete u muzičku školu ili ga na bilo koji način muzički obrazujete.


Muzika utiče na razvoj koordinacije

Dok dete svira muzički instrument, mozak prevodi note koje vidi na papiru, kroz pokrete ruku. Ova zamena – iz pogleda u pokret – se odvija brzinom tempa melodije. Ta koordinacija čitanja muzike i procesa njene reprodukcije ubrzava reakciju mozga i poboljšava kognitivno funkcionisanje.

Muzika poboljšava sluh

Učenje sviranja nekog instrumenta pomaže i u izoliranju pojedinih zvukova – zato muzičari imaju tako divan i specifičan sluh. Naučnici su čak otkrili da je za muzičare lako prepoznati specifične zvukove i glasove u bučnom okruženju.

Uklanja stres i njegovo potencijalno stvaranje

Puštanje muzike da ide u pozadini tokom dnevnih aktivnosti, pomaže čoveku da se odbrani od pasivnog stresa. Činjenica je da ponavljajući pokreti stavljaju fokus na pozitivnu aktivnost, što pomaže smanjenju stresa. Muzika dokazano smanjuje krvni pritisak, uklanja nesanicu i depresiju.

Pojačava funkcije respiratornog sistema

Za sviranje duvačkog instrumenta i profesionalno pevanje potrebno je duboko disanje iz dijafragme. Vežbanje tog tipa ojačava respiratorni sistem i pluća. Na primer, sviranje usne harmonike može čak pomoći da se ublaže simptomi plućne bolesti.

Pojačava imuni sistem

Učenje sviranja bilo kog muzičkog instrumenta često inspiriše ljude da stvaraju sopstvenu muziku. Ovo može poboljšati imuni odgovor organizma na efikasniju borbu protiv virusa. Još jedan razlog može biti smanjen nivo stresa, jer višak istog utiče jako loše na imunitet.

Izoštrava moždane funkcije

Sviranje instrumenta je prava vežba za mozak i muzičari dokazano retko imaju problema sa pamćenjem. Činjenica je da sviranje muzike pomaže u poboljšanju mentalnih performansi, a sviranje instrumenta takođe može usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti i demencije.

Poboljšava veštinu čitanja

Čitanje muzičkih nota sa notnog sistema pomaže u stvaranju novih neuronskih veza u mozgu, poboljšavajući sposobnost obrade informacija. Tako će dete lakše apsorbovati informacije iz drugih izvora osim muzičkih.

Povećava IQ

Studije su pokazale da se moždana aktivnost povećava nakon muzičkog časa. Čak i nekoliko nedelja muzičke nastave može povećati IQ deteta jer učenje sviranja paralelno sa osnovnom školom takođe poboljšava pamćenje informacija pri učenju. Postoji veza između akademskog dostignuća (na primer, srednjoškolskog uspeha, matematičkih veština i SAT rezultata) i časova muzike.