Vikend izleti po regionu su uvek dobra ideja. A grad na reci Miljacki i prestonica Bosne i Hercegovine je uvek dobar kandidat za takvu avanturu. To je grad sa prelepim centrom i okolinom, prirodnim lepotama, istorijskim spomenicima i preukusnim ćevapima. 

sarajevo film festival

Kao i svake godine, i ove godine se sprema veliki letnji filmski festival u Sarajevu, koji svake godine poseti i do 100.000 ljudi. Reč je o najvećem filmskom festivalu u jugoistočnoj Evropi (sa fokusom na države: Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska).


Ova manifestacija se održava svakog leta počev od 1994. godine, kada ju je pokrenuo Obala Art Centar nakon završetka četvorogodišnje opsade Sarajeva. Danas je međunarodnog karaktera, pa uspešno spaja filmske stvaraoce na nivou široke regije. Ovo je retka prilika da talentovani stvaraoci iz regiona, njihovi filmovi – dosadašnja i buduća dostignuća budu u međunarodnom centru pažnje! Ovaj festival neguje ljubav prema sedmoj umetnosti i namenjen je širokoj populaciji – od najmlađih do najstarijih ljubitelja filma. Vodeći je filmski festival u regiji, priznat od strane filmskih profesionalaca, ali i šire publike. 

Sarajevo film festival publika

U prijatnoj atmosferi uz visokokvalitetni program uživa svaki posetilac. Profesionalci pričaju o poslu, stiču nova poznanstva, rađaju se ideje o novim projektima, a posetioci “laici” svakako uživaju u odličnim filmovima. Događaji u okviru manifestacije su podeljeni na sekcije i tako uspevaju da prilagode program bukvalno svakom posetiocu i interesovanjima u sferi filmske produkcije. Tu su Takmičarski programi, Kinoscope, Otvoreni kino, Laško Summer Nights, Dečiji program, Teenarena i druge. Između ostalog, Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava, koje će biti održano u saradnji sa Švajcarskom ambasadom i Ministarstvom spoljnih poslova Švajcarske.

Sarajevo Film Festival u svom Takmičarskom programu dokumentarnih filmova prikazivaće priče inspirisane aspektima ljudskih prava i posebnim događajem – obeležavanjem Dana ljudskih prava. Na taj način, festival koristi priliku da dodatno naglasi koliko film može biti moćan medij u promociji ljudskih prava.

Ove godine festival će se održati od 14. do 22. avgusta. Ukoliko ste zainteresovani da vidite ostvarenja filmskih profesionalaca, pođite put Sarajeva i uverite se u činjenicu da u autorskom i umetničkom smislu naši prostori i te kako imaju šta da ponude!

SFF