Dobrodošli u Shhhumigrad – koncept muzičke magije sačinjene od instrumenata koji to nisu!


U okviru Shhhumigrad radionice, krajem juna će se održati Live Koncert na kome će učesnici radionice svirati uživo uz video projekcije (snimljene na 4 lokacije pre toga), te će sa izvođenjem uživo sačiniti novu celinu uz muziku, pravljenu namenski za izvođenje na 5 lokacija.

shh

Učesnici sviraju isključivo objektima nađenim na licu mesta (elementima od betona, plastike, drveta, metala, stakla), a ono što je najinteresantnije, publika je pozvana da direktno učestvuje i na taj način okusi muziku na dostupan I kreativan način.
O konceptu smo razgovarali sa Majom Bosnić, kreativnom snagom koja stoji iza projekta:

Šta je Shhumigrad?
Besplatna kreativna muzička radionica za koju nije potrebno muzičko predznanje ni iskustvo, a na kojoj se učesnici pripremaju da izvode muziku pisanu za istovremeno sviranje na pet različitih lokacija u Beogradu,služeći se isključivo objektima nađenim na licu mesta, a svi učesnici Shhhumigrad radionice sviraće uživo na Shhhumigrad Live koncertu i podsticaće publiku da učestvuje.

shuma

Photo by: Milica Mijačević

Na koji način smatraš da Shhhumigrad doprinosi  kulturi i društvu?
Shhhumigrad je osmišljen tako da motiviše građane bez muzičkog predznanja i iskustva, da se bave muzikom na dostupan i kreativan način. Projekat nastoji da podstakne i probudi kreativnost u ljudima svih starosnih grupa, različitih interesovanja, sposobnosti i potreba, tako što će pokazati javnosti da svaki čovek može otkriti umetnika u sebi i pretvori bilo koji ćošak u muzički instrument. Shhhumigrad takođe predstavlja kreativni potencijal koji imaju zapuštena mesta, kroz otkrivanje njihovih zvukova, i tako ostvaruje dublju povezanost građana sa okruženjem u kome žive.

mjuya

Photo by: Milica Mijačević

Ko može da učestvuje?
Apsolutno svi mogu učestvovati, ljudi od 5 do 90 godina, roditelji sa malom i velikom decom, školarci, studenti , zaposleni, nezaposleni, penzioneri, osobe sa posebnim potrebama , pripradnici manjina, stranci.

shimcia

Photo by: Milica Mijačević

Mesto gde ćoškovi sveta postaju muzički instrumenti – šta će iz toga naučiti?
Na Shhhumigrad radionici svaki čovek može da probudi svoju kreativnost i dobije ulogu muzičkog izvođača na koncertu. Uz to se doživljava prijatno i zabavno iskustvo, stiču nova prijateljstva, razvija veća briga za grad i pozitivniji pogled na svet, jača samopouzdanje, zadovoljstvo sobom, i stvaraju lepa sećanja!

Datum i mesto održavanja?
Shhhumigrad će se uživo izvesti u Španskoj kući, u Braće Krsmanovića, 27. Juna, sa početkom u 21 časova. Projekat se održava uz ogranizaciju Gradske Gerile i udruženja Zabuna, a podržan je od strane Urban Incubator-a, Goethe-Institut-a, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Impact Hub-a i kluba Wats.  Pogledajte video:


O Maji:
MajaMaja Mitrovic je PhD iz kompozicije na univerzitetu Goldsmiths iz Londona, koja je takođe i Master muzičke pedagogije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Njena istraživanja su bazirana na ispitivanju kreativnog potencijala publike, amatera I nemuzičara, dok se rezultati tih istraživanja demonstriraju u delima koja uvek uključuju, kako publiku, tako i sam performans.