Svi znaju ko je mačak Garfild, ali retko ko zna odakle od dolazi, ko ga je stvorio i od kada postoji. Sa 40 godina postojanja, Garfild je ove godine postao Ginisov rekorder kao najprodavaniji strip u svetu, u oko 2600 dnevnih novina i časopisa. Njegov tvorad Džim Dejvis, godišnje zarađuje gotovo milijardu dolara. Deo tajne svakako je u tome što se strip ne bavi nikakvim društvenim ni političkim porukama, već opisuje svakodnevnicu lenjog mačka koju mora da deil sa hiperaktivnim psom Odijem i smušenim gazdom.

Garfildom tvorac, Džejms Dejvis Robert, rođen je 28. juna 1945. godine u gradiću Merion u Indijani. Rastao je na seoskom imanju sa roditeljima, bratom i još 25 mačaka. Studirao je slikarstvo i ekonomiju, sarađivao se sa poznatima na raznim stripovima. Pre Garfilda, osmislio je i druge stripove, u kojima su glavni likovi uglavnom bili insekti.

Strip Garfild je u početku imao 4 glavna lika. Garfilda, Džona, Odija i odijevog gazdu, ali je Dejvi shvatio da mu ne treba niko ko bi razgovarao sa Džonom. Nekoliko izdavačkih kuća isprva ga je odbilo i posavetovalo mu da se usredsredi na mačka kao glavnog lika. Garlifd je tako doživeo svoj debi 19. juna u magazinu Čikago Tajms.
Između 1978.i 1983. godine, Garflid je doživeo Darvinovu revoluciju: počeo je da hoda na zadnje dve noge, stekao je živahnije pokrete kako bi prema Dejvisovim rečima, lakše oterao Odija od hrane. Sa samo 3 godine, Garlifd se pojavljivao u 850 novina i časopisa, a bio je i sastavni deo uramljivanje slika. Do 2002. stekao je više od 263 miliona čitalaca u preko 110 zemalja sveta.
Danas mačak iznajmljuje svoje ime odeći, igračkama, igrama, krstarenjima, a postao je i filmski junak. Glas mu je pozajmio glumac Bil Mari. Postoji i internet stranica – professorgarfild, sa obrazovnim igrama usredsređenim na veštine u matematici i čitanju.

Video igra sa Garfildom u glavnoj ulozi napravljene su još davne 1987.godine, za računare iz kamenog doba informacionih tehnologija – Atari, Komodor 64, Spektrum i ostali, sve dok nije stidao Play Station 2…a danas se može naći i na različitim aplikacijama mobilnih uređaja.