Nije tajna da je engleski jezik jedan od najkorišćenijih jezika na planeti, a u našoj državi se u svakodnevnoj upotrebi koristi gotovo jednako kao maternji. Na dnevnoj bazi ga koristi preko 400 miliona ljudi širom sveta, a zvanični je jezik čak 53 države!


Engleski jezik se smatra univerzalnim, jer se koristi jednako i u poslovne, i u privatne svrhe, stoga vam njegovo znanje može značajno olakšati pronalaženje posla. Ako ste razmatrali da unovčite svoje znanje engleskog jezika, pred vama su brojne poslovne prilike. Izuzetno su traženi prevodioci, online profesori engleskog jezika, virtualni asistenti, pisci, community menadžeri itd. Većinu poslova možete obavljati iz udobnosti svog doma, a završen filološki fakultet nije imperativ. Bitno je da vaše znanje i sposobnosti budu zadovoljavajući za poslodavce.

ONLINE PROFESORI ENGLESKOG JEZIKA

Na azijskom tržištu stalna je potražnja za predavačima engleskog jezika. Naime, mladi kinezi i japanci u želji da ovladaju ovim svetskim jezikom, uzimaju privatne časove. Predavači su uglavnom iz naše zemlje i regiona. Za bavljenje poslom online tutora nije vam neophodan filološki fakultet. Bitno je da imate širok vokabular, pravilan izgovor i dobar akcenat.

Pre nego otpočnete sa radom, proći ćete testove da bi se utvrdilo koji je vaš stepen znanja, a zatim ćete biti postavljeni na tutorsku platformu i učenici će moći da zakažu lekcije kod vas. Učenici nakon završenog časa imaju opciju da ocene zadovoljstvo vašim radom, od čega će zavisiti vaš angažman i bonusi. Posao online profesora je odgovoran, dinamičan i zanimljiv. Nakon tromesečnog rada stiče se sertifikat, sa kojim postajete stalni predavači.

PREVODIOCI

Ako imate diplomu filološkog fakulteta i znanje engleskog vam je na nivou maternjeg jezika, a želite da se bavite poslom prevodioca, vaše prvo odredište treba da bude prevodilačka agencija. Svaka profesionalna prevodilačka agencija želi da primi u svoj tim stručnu, sposobnu i obrazovanu osobu, jer je posao kojim se prevodioci bave zahtevan i odgovoran. Da biste dobro obavljali posao prevodioca diploma završenih studija engleskog jezika i književnosti nije sve što se od vas očekuje.

Prevodioci moraju da uče svaki dan, jer je engleski jezik živ i broj postojećih reči se uvećava svakodnevno. Vi, kao prevodilac, morate poznavat semantička, gramatička i leksikološka pravila, a uz to morate razumeti duh jezika, fraze i terminologiju, kako bi svoj posao obavljali ispravno. Prevodilačka agencija nije jedino mesto gde se prevodioci mogu zaposliti – traženi su i u izdavaštvu, televizijskim kućama, turističkim agencijama, stranim predstavništvima i ambasadama itd.

Prevodioci mogu raditi i online, ali u tom slučaju poželjno je da pored engleskog jezika poznaju dobro još neki strani jezik. Naime na online platformama za freelance često se traže stručne osobe koje dokumente, spise ili književna dela mogu prevesti sa engleskog na neki drugi strani jezik (ili obrnuto).

VIRTUALNI ASISTENT

Za posao virtualnog asistenta znanje engleskog jezika je „must“, jer ćete ga koristiti u usmenoj i pismenoj formi. Virtualni asistenti su često „desna ruka“ poslodavca i obavljaju sve poslove koje on sam ne stiže da obavi. Plaćaju račune, zakazuju putovanja, izvršavaju pozive i email prepiske, obavljaju administrativne poslove, analiziraju i popunjavaju dokumente i sl.

Ako dobro poznajete engleski jezik i dobro ste organizovani, posao virtualnog asistenta mogao bi biti pravi izbor za vas. Broj radnih sati možete sami odabrati, jer postoji potražnja za VA sa punim i polovičnim radnim vremenom. Prednosti ovog posla su dobra zarada, rad od kuće i dinamično radno okruženje.