Osim njihove opšte poznate hranljive vrednosti, sveže voće i povrće se mogu koristiti i u kozmetici, a mnoge dame odavno koriste male i potpuno bezopasne trikove kako bi negovale lice i telo na ovaj način. Na žalost, zbog industrije lepote u kojoj u poslednje vreme nadvladavaju hemijske supstance koje štete zdravlju, svojstva voća i povrća često se potcenjuju, iako je lečenje na osnovu ovih namirnica veoma pogodno.

Uz uštedu u vremenu i novcu, potrebno je poznavati specifična svojstva voća i povrća u kućnoj kozmetici, kako bi se koristila tačno u skladu sa vašim potrebama. Svako voće i povrće sadrži različite komplekse vitamina i minerala, a ljudske kože se po sastavu razlikuju i iz tog razloga, potrebno je poznavati kojoj vrsti kože pripadate kako se ne bi dogodile neželjne reakcije. Primera radi, limunov sok nikako ne prija suvoj koži jer je snažno koncetrisan i može se dogoditi da napravi više štete nego koristi, i ako je od davnina poznat po svojim hranljivim vrednostima. Isto tako, izgnječena banana više će prijati suvoj koži, za razliku od masne na kojoj će se teže primetiti efekat stavljanja ove maske.
Posebno je zanimljiva činjenica da mešavina meda i bilo kojeg voća ili povrća, povećava koncentraciju delovanja na ćelije kože tokom držanja maske za lice.

Fruit and vegetable heartPre svega, valja zapamtiti opšte pravilo da se za kozmetička lečenja upotrebljava samo sveže voće i povrće kao i to da se pre početka bilo kojeg kozmetičkog postupka koža mora dobro očistiti. Jedna od najneposrednijih formi nege je stavljanje svežeg povrća i voća na lice.

Kako se to radi?

 

sargarepaKao što znate, vitamini A i D se mogu smatrati vitaminima kože. Prema tome, voće i povrće u kojima se nalazi ovaj vitamin mogu se uspešno koristiti i direktno stavljati na kožu. Među njima posebnu pažnju treba pokloniti šargarepi koja specijalno vitaminizira kožu čineći je baršunastom.


 

Krastavac izvanredno hidrira kožu i može se koristiti na svakom tipu kože. Breskva i paradajz pogodni su za negu masne kože itd. Očigledno je da se povoljno dejstvo biljaka ne ograničava samo na voće i povrće. Kao što ćete imati prilike da vidite u našim narednim tekstovima, upoznaćemo vas sa mnogobrojnim biljkama koje mogu pomoći u održavanju lepote. Vrednosti nekih od njih su u cvetu ili lišću, dok se druge upotrebljavaju u celini, ali ne zaboravite najvažnije: ulja od biljaka bilo koje vrste su pravo bogatstvo kada je u pitanju nega lica i tela.

ulja za kozu

Prema tome, u neiscrpnom rezervoaru prirodnih izvora, u prikrivenom stanju, nalaze se svi proizvodi neophodni za ulepšavanje. Potrebna je samo umešna ruka koja će ih sakupiti i iskoristiti u službi lepote.

* Neka lica ne podnose pojedino voće ili povrće te u tim slučajevima njihovo korišćenje može biti neprijatno. Zbog toga vam savetujemo da najpre stavite malo soka iz voća ili povrća na vrat ili iza uha. Ako se u toku od jednog dana na tom mestu koža ne nadraži, možete primeniti postupak na licu i vratu.