Samo je jedna reč koja nas vodi napred i pomaže u izvršavanju svih dnevnih zadataka i otklanjanju barijera, a to je – motivacija. Motivacija nam pomaže da ustanemo za školu ili posao, da operemo sudove ili odemo u prodavnicu, da vežbamo četiri puta nedeljno ili se zdravo hranimo. 


Završavanje svakodnevnih obaveza

Da biste se suočili sa još jednim danom u kome morate završiti kućne obaveze, platiti račune, srediti dokumentaciju ili čekati majstora da popravi TV, najbolje će biti da vaša motivacija bude usmerena ka nekim drugim stvarima ili vizuelizaciji cilja.

Primera radi, motivacija za usisivanje će se vratiti ukoliko svoj stan zamislite kao sređen prostor, a vreme koje u kući provodi majstor, lakše ćete izdržati kada pomislite na svoju omiljenu seriju. Ovo su primeri kako na nas utiče pozitivna motivacija. Ukoliko ona ne može da bude postignuta, najbolje je da negativna motivacija bude usmerena ka nekim drugim ciljevima ili nagradama, odnosno sitnim zadovoljstvima koje ćete sebi priuštiti nakon, recimo, plaćanja računa, poput kafe sa drugaricom ili gledanja filma, odnosno uživanja u nekom hobiju.


Motivacija za učenje ili posao

Ako vas mrzi da ujutru ustanete iz kreveta i odete na posao ili u školu, motivacija može da bude vraćena ako ispitate razloge zašto se tako osećate. Na učenje vas može podstaći želja za sticanjem novih znanja, ali i vizuelizacija uspeha u vidu dobrih ocena i diplome. Isto važi i kada je motivacija za posao u pitanju, s tim što možete razmišljati o povišici i unapređenju. Ako vas to ne podstiče dovoljno, tzv. sakrivena motivacija i ovde može biti od pomoći: izdelite vreme do odmora ili raspusta na periode do dana kada će negde otputovati, ili bar neka vaša motivacija bude u tome što ćete ovaj vikend provesti onako kako sami želite – viđajući se sa prijateljima, čitajući knjigu ili odlazeći na koncerte.
Vežbanje i zdrave navike

Ako ste tek na početku uvođenja zdrave ishrane u svoj svakodnevni režim ili ste tek počeli da vežbate, sigurno je da je vaša motivacija u ovom periodu na najvišem nivou. Ipak, pozitivna početna motivacija vremenom opada i zaustavlja se pri prvim preprekama, kao što su glad, želja za slatkišima ili upala mišića. Stoga je važno motivisati se na pravi način, pogotovo onda kada želimo da odustanemo. U tome vam mogu biti od pomoći prijatelji ili poznanici sa kojima zajedno vežbate, dok se vaša motivacija može podstaći i čitanjem onlajn sadržaja, poput blogova o zdravoj ishrani ili foruma o vežbanju.


Usvajanje novih navika nije lako, a kako je nekada teško i stare sprovoditi u delo, to može učiniti da vam se motivacija ne vrati ni uz pomoć drugih trikova. Tada je važno jedino početi, ne razmišljajući, te automatski napraviti sledeći korak – otići na trening ili spremiti salatu za večeru – kako bi se motivacija vratila, a vi srećni i zadovoljni otišli u krevet nakon još jednog dana.