Nijedan napredak ne stoji u mestu i potvrdu te činjenice vidimo svuda oko nas – pre svega u tehnološkom napretku različitih industrija, od informaciono tehnološke preko farmaceutske pa sve do prehrambene. Danas smo pronašli nekoliko prehrambenih proizvoda koji dolaze “iz budućnosti”. Posmatrajući ih shvatićete da je budućnost već stigla.


izvor: skippingrockslab

Ovi mehurići pod nazivom “Ooho!” su mali delovi pijaće vode u kapsuli od ekstrakta alge. Za razliku od plastičnih flaša ovaj mehur sa vodom može da biodegradira u roku od 4 do 6 nedelja bez ikakvih štetnih posledica na životnu sredinu. Mogu da se kupe u nekim prodavnicama zdrave hrane u SAD, a plan ove kompanije je da u budućnosti potpuno preuzmu tržište kupovne pijaće vode kako bi u potpunosti izbegli dalje zagađivanje mora i okeana.


izvor: instagram.com

Ovo što vidite na fotografiji je zapravo kafa, verovali ili ne! Ako ne možete da živite bez ovog napitka, imamo dobre vesti za vas. Koristeći jedinstvenu tehnologiju, naučnici genijalci iz Velike Britanije uspeli su da stvore bezbojnu kafu. Ova kafa sadrži kofein i istog je ukusa kao i obična,ali ima minimalan uticaj na zube. Zamislite koliko bi ljudi izbeglo odlazak kod zubara zbog problema koji mogu da nastanu od prevelkog konzumiranja kafe.


izvor: culturedbeef

Uprkos upozorenjima da je meso štetno, mnogi od nas jednostavno ne mogu bez njega. Naučnici smatraju da se ovaj problem može rešiti putem veštačkog uzgoja mišićnog tkiva krava i bikova. Prva ovakva pljeskavica napravljena je 2013. godine i njena izrada koštala je neverovatnih 325 000 dolara. Naučnici i dalje rade na smanjenju troškova proizvodnje.


izvor: soylent.com

Naučnici su izmislili i obroke namenjene zaposlenim ljudima, onima koji nemaju vremena da jedu kao i onima koji žele da se hrane zdravo. Dakle, otvoriš, popiješ i najeo si se 🙂 Futuristička pakovanja tečnih obroka koji u sebi sadrže sve potrebne hranljive materije potrebne čoveku na dnevnoj bazi. Slogan ove kompanije je “Hrana koja oslobađa” jer ova vrsta obroka oslobađa od obavezivanja spremanja hrane i odlaska u neki restoran, a ujedno sadrži sve proteine, belančevine, minerale i vitamine potrebne našem telu.


izvor:twitter.com

Ipak, ako vam ideja o tome da popijete obrok ne zvuči baš privlačno, tu je i obrok – kocka. To je nešto poput čvrstog i gustog kolača, ali ne sadrži brašno, soju, kukuruz, ostatke orašastih plodova, šećerne sirupe i veštačke konzervanse. “Mealsquare” ima oko 400 kalorija, sve potrebne hranljive materije i pruža energiju za ceo jedan dan.


izvor: instagram.com

Crni sladoled odavno je ušao pod kožu stanovnicima Los Anđelesa. Napravljen je od mešavine minerala organskog porekla, crnog uglja i vanile. Kažu da pored toga što je podjednako ukusan kao običan sladoled, ovaj sladoled navodno pozitivno utiče i na organizam. Super ideja zar ne?


izvor: getty img.

U septembru 2013. godine, 3D printing kompanija kupila je šećernu labaratoriju. Stvorili su 3D štampane poslastice od pravog šećera. Za samo 4 godine, ova 3D tehnologija hrane toliko se proširila da sada već postoji nekoliko 3D štampača hrane na inostranom tržištu. Pitamo se kako ćemo se hraniti za samo nekoliko godina od sada?