Leto je odavno prošlo, na balkonu više nema muškatli, petunija i ostalog cveća, a nakon kratkotrajnog jesenjeg šarenila, zimi je bez snega sve sivkasto. Novogodišnji praznici se bliže, nedostaju ideje za lepo raspoloženje i za ukrašavanje prostorija….A ne mora da bude tako.

Evo dva predloga koji će vas opustiti i oraspoložiti – napravite sami zimsku bašticu ili zimsku kuglu. Još ako imate decu koju je potrebno zabaviti – ovo je savršena ideja za zajedničko nedeljno popodne u kojem će, ne samo uživati već i razvijati kreativne veštine.


ZIMSKA BAŠTA

Verovatno ste imali prilike da vidite ove baštice, a one se zapravo vrlo lako prave, a potpuno su neodoljive i ne morate da ih zalivate mesecima.

Šta je potrebno:

* Staklena (što veća) boca, po mogućnosti sa zapušačem od plute
* Šaka kamenčića, šljunka, peska
* Viljuška, kašika
* Lepljiva traka
* Kartonska cev koja može da prođe kroz otvor boce
* Dva drvena štapića (oni za ražanj ili kineski za jelo)
* Malo zemlje za cveće
* Seme raznih biljaka
* Posuda za zalivanje

Izvor: pinterest

Izrada:

Bocu malo nakrivite i ubacite šaku dobro opranih kamenčića, a potom pomoću kartonske cevi naspite malo zemlje, ali pažljivo da ne uprljate bocu. Ukupno treba da napravite sloj o 8 do 10 cm. Produžite drške kašike i viljuške pomoću štapića i lepljive trake kako biste njima lakše rasporedili seme biljaka. Svako treba pokriti zemljom i malo pritisnuti, a zatim zaliti tankim mlazom vode i zatvoriti bocu zapušačem. Bocu treba staviti na svetlo mesto, ali nikada skroz izloženu suncu (kojeg zimi skoro pa i nema).

Posle izvesnog vremena baštica će početi da klija. Proći će meseci, a da ne mora da se zaliva. Najprikladnije biljke za sađenje su begonije, bršljani i manja paprat koje polako rastu.


SNEŽNA KUGLA

Nostalgično ukras koji je lako napraviti i svi ga vole. Još je i draži ako se pravi nekome od srca.

Šta je sve potrebno:

*Činija
* Kašika
*Bokal
* Malo gipsa ili plastelina
* Tegla, po mogućstvu okruglasta
* Strugani kokosov orah i glicerin
*Parče silikonske mušeme
* Grančice sa lišćem, male lutkice sneška, Deda Mraza i šta god poželite

Izvor: pinterest

Izrada:

U činiji umutite malo gipsa sa vodom tako da bude ujednačena ređa masa. Još dok je svež, treba ga usuti na dno tegle (koje ste prethodno zalepili isečenim komadićem silikonske mušeme) i odmah ubaciti ukrase da se slepe i stegnu uz gips. Umesto gipsa možete koristiti i plastelin. Potom, u čašu vode dodajte malo glicerina i kašičicu mlevenog kokosovog oraha i napunite teglu do vrha, zatim dobro zavrnite poklopac. Za postizanje “prazničnijeg” utiska, možete u vodu dodati malo šljokica koje se koriste za novogodišnje ukrašavanje.