Svoj automobil možete održavati čistim uz minimalan ili skoro nikakav trošak, a za to vam je potreban magičan sastojak koji toliko često pominjemo – soda bikarbona. Mora se priznati da soda bikarbona ne može poslužiti kao gorivo, ali se njome može lepo očistiti auto, motor, bicikl ili garaža. Njome možete ukloniti insekte, tragove blata, drveća i slične vrste prljavština sa karoserija, a da pritom ne oštetite boju ni hromirane delove.


Pranje automobila spolja

Rastvorite 4 supene kašike sode bikarbone u isto toliko alkoholnog sirćeta i 4 litre mlake vode. Ako je auto veoma prljav, dodajte 1 supenu kašiku detrdženta za pranje posuđa.

Trljajte sunđerom, isperite, obrišite krpom od jelenske kože ili od mikrofibera za karoserije – auto će biti kao nov. Za hromirane površine koristite pastu od 3 dela sode bikarbone i 1 dela vode. Nanesite vlažnim sunđerom ili četkom i istrljajte, isperite i uglančajte.


Pranje automobila iznutra

Uglavnom je dovoljno da auto dobro usisate iznutra, osim ako često vozite decu i životinje. U takvim slučajevima imaćete problema sa upornim mrljama i neprijatnim mirisima. Prvo pređite usisivačem preko sedišta i tepiha da izvučete prašinu, natrljajte svuda sodu bikarbonu i dobro je utrljajte pa ostavite da deluje oko 1 sat, pre nego što ponovo usisate.

 

Ne zaboravite da ispraznite pepeljaru u kolima i da pospete njeno dno tankim slojem sode bikarbone, da bi ste upili neprijatan miris ohlađenog duvana. Za pranje plastičnih delova miožete koristiti kalodont.

 

Čišćenje poda u garaži

Higijena u garaži, lgoično je, ne može da bude kao ona kakvu ima toyota servis. Ipak, postoji caka. Za sveže mrlje od ulja pokušajte posipanje sodom bikarbonom, glinom ili mešavinom kamenčića za mačije toalete, da biste upili najveći deo masnoće i mirisa. Zatim očistite mrlje rastvorom od 2 supene kašike kristalne sode, 1 kašike alkoholnog sirćeta u jednoj litri tople vode.

Ukoliko pratite gorepomenuta uputstva, možete uštedeti i do 200eur koliko prosečan vozač potroši godišnje na održavanje higijene i čistoće svog automobila.