Sigurno su mnogi imali prilike da čuju za Feng Šui. Feng šui je drevna kineska mudrost uređenja prostora, koji može da radi za vas ili protiv vas, ako je uređen kako ne treba. U pitanju je slobodan protok energije u okolini u kojoj obitavamo, koji je poželjan u svakom prostoru kako “negativne sile” ne bi mogle da se hrane pogrešnom postavkom stvari i lošom energijom koja se stvara pri udaru nevidljivih čestica, ukoliko nema slobodnog protoka.


Mnogi koji razmišljaju o kupovini novog stana ili nekretnina u Beogradu zaborave na to da obrate pažnju na postavku stana, zgrade pa i samo jedne sobe. Pročitajte nekoliko osnovnih pravila Feng Šuia, kada je u pitanju uređenje spavaćeg prostora u kome bi trebalo lepo da se odmorimo.

1. Otklonite televizor. SADA.

Televizori – i sva elektronika, u tom smislu – emituju pozitivne jone, za koje se kaže da troše energiju iz tela. Čak i ako vas se to ne tiče, razmotrite uticaj koji ekran ima na vaš odnos sa drugom polovinom. “Spavaća soba je prostor za vas, vaš odmor i odmor vašeg partnera”, kaže Villiams, jedan od najvećih Feng Šui stručnjaka. “TV ne pomaže tim odnosima.”

2. Uklonite ogledalo iz spavaće sobe

“Nikada ne bi trebalo videti sebe u ogledalu dok ste u krevetu”, kaže Villiams. 

Jedna od važnih stvari koje treba da naučimo iz kineske veštine Feng Šui, jeste, između ostalog, položaj ogledala u spavaćoj sobi. Prema feng šuiju, ne bi trebalo da imamo ogledalo u spavaćoj sobi, odnosno, ono nikako ne bi smelo biti okrenuto prema krevetu.
Tako postavljeno ogledalo može biti krivac za loš san, ali i probleme u braku, tvrde feng šui stručnjaci. Stvar je u tome što takva pozicija ogledala podstiče stvaranje aktivnosti, a u spavaćoj sobi je potrebna upravo suprotna energija – mir i tišina.

Prema feng šuiju, kad su brak ili veza u pitanju, ogledalo okrenuto prema krevetu poziva treću stranu u vaš odnos i podstiče preljubu. Ako ste usmerili ogledalo prema krevetu u kom spavate sa voljenom osobom, ono će na negativan način prelomiti energiju koja postoji izmađu vas i bukvalno prizivati treću osobu da se pojavi u vašem ljubavnom odnosu.

3. Pomerite krevet dalje od prozora.

Feng šui ima strogo pravilo da glava nikada ne treba da bude ispod prozora dok spava. Vašem umu i telu je potrebna podrška dok se odmaraju, tako da Villiams preporučuje pozicioniranje vašeg kreveta tik uz čvrsti zid, bez vrata sa obe strane. Takođe, ne usmeravajte noge prema vratima. Tradicionalno, mrtvi su prvi put izvedeni iz prostorije u ležećem položaju sa nogama okrenutim ka vratima, a niko ne želi te vibracije.


Feng šui nas uči kako da sačuvamo svoju energiju, svoju ljubav i blagostanje. Ništa nas ne košta da pokušamo da ga primenimo, barem za neke stvari koje su nam važne, posebno ukoliko planiramo kupovinu novih nekretnina.