Da biste se osetili praznično, što je jedina pomoć za raspoloženje u hladnim danima bez sunca koji nam nadolaze, zašto ne biste i vašu kuću učinili prazničnom. Svake zime kada su praznici ukrašavamo svoje domove, želeći da sebi i svojim najmilijima pružimo osećaj topline. Ali nema potrebe da po ovoj skupoći žurite u prodavnicu po ukrase, sveće i vence — možete stvoriti prazničnu atmosferu sopstvenim, ručno rađenim ukrasima.

Za inspiraciju i sveže ideje obratili smo se diy stručnjacima koji se bave dizajnom enterijera. Pogledajte neke od njih:


Praznične sveće

Da bi novogodišnja noć i praznici bila zaista posebni, prigušite svetla i rasporedite sveće po kući. Slobodno napravite svoje: koristite tegle, saksije i šišarke; možda čak i začiniti stvari sa nekoliko štapića cimeta. Sve što vam je potrebno uz tegle i vosak je silikonski pištolj koji možete kupiti i kod kineza.

Novogodišnji ukrasi

Isprobajte malo drugačiji pristup i sa novogodišnjim ukrasima: koristeći glinu ili testo za igru sa dodatkom filca ili somota, oblikujte i sašijte nekoliko jednostavnih igračaka. Ne volite da šijete? Nije problem. Od staklenih kuglica i starih sijalica mogu se napraviti i ukrasi. Za to prekrijte lepkom površinu lopte ili sijalice i uvaljajte je u tanjir pun šljokica. Možete kupiti i karton u rolni i napraviti različite oblike, zalepiti ih i obojiti vodenim bojama.

Božićne sijalice i osvetljenja

Novogodišnje sijalice i božićna i svetla garantovano stvaraju praznično raspoloženje. Za najbolju atmosferu okačite ih bukvalno svuda: na ograde stepeništa, plafone, zidove i ormare, duž ulaznih vrata i, naravno, na božićnu jelku. Napravite jednostavne girlande sami, od papira ili folije, ovako kao što je prikazano na fotografiji. Potreban vam je konac i karton.

Manje je više

Minijaturna božićna jelka napravljena od čunjeva, dugmadi, čipke, prediva ili nalepnica u boji biće divan ukrasni komad. Ukrasite je šljokicama, perlama i trakama i pružiće oštru konkurenciju svojim kolegama četinarima.

Ukrašavanje prozora

Ne zaboravite da ukrasite svoje prozore ručno naslikanim šarama. Da biste to uradili, isecite šablone pomoću debelog papira. Pomešajte pastu za zube sa malo vode kao boju. Zatim jednostavno stavite mešavinu paste za zube na svaki šablon i zalepite ih na prozor.

Detalji nostalgije

Kada ukrašavate božićno drvce, nemojte se ograničavati na šljokice, vence i klasične ukraswe. Nekoliko štampanih porodičnih fotografija koje vire iz jelovih iglica učiniće vaš praznični kutak još orioginalnijim i jedinstvenijim za vašu porodicu.

Uključite i decu

Ne zaboravite da napravite kreativne novogodišnje ukrase za decu! Jednostavno napunite male staklene tegle igračkama i minijaturnim jelkama i dodajte „sneg“ (pirinač ili pamuk). Ako hoćete da olakšate i sebi i detetu, pametnije je da ukrase lepite na unutrašnju stranu poklopca tegle nego da ih ubacujete pincetom i dno iste.

Iskoristite stare šalove i džempere

Svečane zimske ukrase možete napraviti od bilo čega. I, da, to uključuje stare šalove i džempere. Čvrsto umotajte svaki ukras za božićnu kuglu u vunenu tkaninu, a zatim trakom pričvrstite tkaninu u podnožju kuglice – to je to! Obesite ove male vunene kuglice svuda po kući i uživajte u njihovom izgledu.

Iskoristite i voće

Ove godine koristite mandarine da ukrasite i svoju svečanu trpezu i božićno drvce. Stavite voće u obične kutije od šperploče obložene kraft papirom oko nedelju dana. Kada se mandarine osuše, ukrasite ih trakama, štapićima cimeta i karanfilićem. Možete i napraviti venčiće tako što ćete mandarine i lišće girati kroz tanak konopac. Voila!

Kuglice nisu samo za jelku

Elegantni ukrasi poput klasičnih kugli za jelku izgledaće sjajno dok vise sa iznenađujućih mesta kao što su prozori ili lusteri. Sve što je potrebno je malo vremena, inspiracije i nekoliko šarenih traka da biste ih okačili na prozorske platforme ili kvake na vratima. Jednostavno ih privežite za konac ili traku i obesite.

Kreativno novogodišnje drvo

Ako imate mali stan to ne mora nužno ostaviti praznike bez jelke. Pretvorite ovu božićnu tradiciju u crtež ili privlačni mozaik na zidu! Koristite boju ili raspored jednostavnih malih predmeta za zaista „umetnički“ efekat, kao što je prikazano na fotografijama iznad.

Topla dobrodošlica

Ne zaboravite trpezariju: počnite dodavanjem otmenog stolnjaka na svoj sto. Osnovne platnene salvete mogu se ukrasiti malom grančicom zimzelenog drvenceta ili ukrasnom trakom. Upotpunite svoj sto sa mirisnim svećama i božićnim vencem u sredini.


Internet je prepun ideja za novogodišnje praznično ukrašavanje. Izdvojite malo vremena da surfujete i zgrnete kreativne ideje, umesto što ćete to isto vreme potrošiti u prodavnici, zajedno sa novcem.