Pronalaženje odgovarajućeg smeštaja može zadati dosta muka, više nego što bi se u prvi mah moglo i pomisliti. Bilo da tražite apartman za vikend putovanja, za duža putovanja, bilo da ste avanturista koji ima mogućnost da radi od kuće, pa povremeno menjate mesto boravka u potrazi za novim iskustvima ili tražite novi stan. Na prvu loptu ne deluje kao kompleksan zadatak, ali svi koji su se našli u situaciji da traže smeštaj, svesni su koliko ovo može biti mukotrpan posao.


Zbog toga smo vam pripremili listu univerzalnih aktivnosti koje bi trebalo isplanirati pre nego što krenete u potragu za smeštajem ili novim stanom. Da, ovo se može posmatrati kao izvesna vrsta projekta sa svim svojim celinama:

1. Sortirajte svoje prioritete pre nego što krenete u potragu. Razmislite o sledećim faktorima, te utvrdite koji su najvažniji za vas:
-Niski troškovi
-Kraj u kome se apartman ili stan nalazi
-Postojanje parking prostora
-Dobra higijena
-Sadržaj (bazen, sauna, perionica)
-Kvadratura
-Ako imate kućnog ljubimca – da li je dozvoljeno povesti i njega
-Izgled eterijera i spoljašnjosti
-Javni prevoz, blizina supermarketa, itd.

2. Napravite listu svih agencija, hotela ili apartmana koje biste mogli da kontaktirate. U okviru liste, unesite i brojeve telefona, te napravite prostora za beleške. Ovo možete učiniti na papiru ili napraviti tabelu u nekom računarskom programu. Važno je da budete organizovani, jer ako istražujete nekoliko kompleksa odjednom, to može delovati zbunjujuće i frustrirajuće. Možete zaboraviti ili pomešati detalje zbog kojih ćete kasnije duplirati posao.

3. Posetite web stranice koje oglašavaju apartmane, odnosno web stranice hotela/motela koji vas interesuju. Potrudite se da pozovete svaki kontakt i postavite im niz pitanja koja ste unapred pripremili. Ukoliko, na primer, apartman ne sadrži neku od stavki koje vas interesuju, precrtajte je. Ako i van toga sadrži neki zanimljivi detalj koji vas može interesovati, dodajte komentar. U svojoj tabeli obeležite i datum kada ste određeni kontakt pozivali, jer može postojati mogućnost da se nakon proteka određenog vremena neki uslov promeni. Na primer, apartman koji vam se jako dopao je trenutno zauzet, ali postoji mogućnost da se oslobodi u terminu koji vam može odgovarati. Ako određeni apartman ne ispunjava sve kriterijume, zapišite i koje.

4. Potrudite se da relevantnim osobama pružite odgovarajuće informacije: Datum i period u kome će vam apartman ili stan biti potreban, listu svojih kriterijuma, raspon cene, koliko soba vam je potrebno, za koliko osoba… Ako imate kućnog ljubimca ili ste pušač, potrudite se da uključite i tu informaciju.

5. Ako imaju na raspolaganju sve ono što odgovara vašim potrebama, zakažite sastanak ukoliko je to potrebno, ili možete već odmah rezervisati svoj smeštaj. Ukoliko planirate preseljenje na duži period, zatražite sastanak kako biste mogli stan ili smeštaj videti uživo. Takođe, možete zatražiti da pogledate spoljašnje uređenje, koje će vam dati ideju kakav biste pogled ili susede mogli imati.

6. Pojavite se na vreme u zakazanom terminu. Istražite unapred kako da dođete do lokacije i dajte sebi dovoljno vremena kako biste pronašli željenu lokaciju, pogotovo ako se nalazi u vama nepoznatom kraju.

7. Obratite pažnju na to da li smeštaj izgleda onako kako vam je pre toga prezentovano. Ako žalbu ne uložite odmah, nakon izvesnog vremena može biti kasno. U to uključite izgled unutrašnjosti i spoljašnjosti, pogled, higijenu (pokrivači, zavese, toilet, ormari, postojanje neprijatnih mirisa) ili buka (obavljanje radova u neposrednoj blizini, glasan lavež pasa), nepostojanje rampe za invalide, parking mesta, da li je parking dobro osvetljen noću i slično.


Ukoliko sa pronalaženjem smeštaja počnete na vreme, postoje velike šanse da možete i uštedeti. Zbog toga vam savetujemo da se raspitate unapred o svim mogućnostima plaćanja, kao i postojanju određenih promocija ili akcija. Srećno!