Ešerihija koli kao jedan od najupornijih uzročnika bakterijskih infekcija kod čoveka je bakterija sa kojom mnogi biju bitku tokom života. Ova bakterijska napast može izazvati zapaljenje pluća, meningitis, sepsu i razne infekcije, međutim moć prirode je i u ovom slučaju odgovorila odbrambeno, ovaj put uz 2 biljna čaja koje vam predlažemo.


Ešerihija koli i čaj od uve

Uvin čaj se već godinama koristi za lečenje upala i infekcija mokraćnih kanala i organa, kao i za izbacivanje bakterije ešerihije koli. Kod žena čaj od uve leči i ginekološke probleme čiji je ešerihija koli uzročnik, dok muškarcima ublažava simptome uvećane prostate. Takođe ublažava simptome šećerne bolesti.

Važno je znati – kada je kiselost urina pojačana efikasnost uvinog čaja u borbi sa različitim infekcijama i bolestima se smanjuje. Stoga tokom lečenja  bolesti ovim čajem izbegavajte masnu hranu, gazirane napitke, slatkiše i druge namirnice koje mogu povećati kiselost organizma.

Da dejstvo čaja od uve ne izostane unutar organizma neophodno je obezbediti alkalnu ili baznu sredinu koja se obezbeđuje se regulisanjem ishrane. Limun, pomorandža i ostali citrusi obezbeđuju stvaranje alkalne sredine u organizmu. Isto važi za sodu bikarbonu, koju možete razmutiti u vodi i popiti tridesetak minuta pre konzumacije uvinog čaja.

Priprema uvinog čaja prilično je jednostavna. Nekoliko osušenih listova uve ili jedna mala kašičica usitnjenih delova prelije se sa 2dl ključale, vode. Kada čaj odstoji u vreloj vodi dvadesetak minuta, može se procediti i piti.

*Uvin čaj ne sme se konzumirati u velikim količinama niti duže od jedne nedelje. Takođe,nije preporučljiv trudnicama, dojiljama i deci.


Ešerihija koli i čaj od kukuruzne svile

Deca na selu kukuruznu svilu najviše koriste za pravljenje dugih brkova. Njihove majke i bake znaju da se od nje pravi čaj efikasan prilikom lečenja infekcija urinarnog trakta koje izaziva ešerihija koli. Njegova efikasnost proizilazi iz mnogobrojnih sastojaka koje kukuruzna svila sadrži: saponina, alantoina, flavonoida, kalijuma, vitamina C i K.

Kao što je i svako sveže voće zdravije i ukusnije od sušenog, tako je i i čaj od sveže kukuruzne svile zdraviji i efikasniji. Budući da nam je takva svila dostupna samo tokom tokom letnjih i jesenjih meseci, u preostalom periodu koristimo ono što imamo – dakle sušenu svilu.

Čaj se priprema tako što se malo friške kukuruzne svile ili dva do tri grama sušene prelije ključalom vodom (2dl). Nakon što svila odstoji petnaestak minuta u vreloj vodi, ovaj čaj koji čini čuda za organizam je spreman.

U borbi sa infekcijama izazvanim ešerihijom koli pored ova dva čaja efikasni su još i čajevi od breze, hajdučke trave, brusnice, bosiljka i peršuna.