Okej, s obzirom na informacije koje slušamo i savete koje čitamo u novinama, kao i osećaj koji imamo za vreme ovih paklenih vrućina, sasvim je jasno da sunce ove jačine valja izbegavati, čak i u većim intervalima od onog od 12 do 4 popodne.

Ovde možete pročitati još nekoliko konkretnih razloga koji će sasvim opravdati potrebu za umerenim, a nikako prekomernim provođenjem vremena pod našom najvećom svetlećom zvezdom.


  1. Godine i godine obožavanja sunca mogle bi da ostave trag na vašem licu i učine da ličite na Viteza Koju. Kombinacija UVA i UVB zračenja bez osnovne zaštite, izaziva zadebljanje kože i gubitak gipkosti, bore i opuštenost kože lica. Australijski istraživači otkrili su da smo na sunčevu svetlost osetljiviji kada smo mlađi. Ipak, sa razlogom se savetuje da se klonimo sunca dok smo još mladi jer posledice toga počinju da se pojavljuju tek nakon 40.godine kada je za neke već kasno da povrate mladolikost bez estetskih korekcija.
  2. Premalo izlaganja Suncu vodi niskom nivou vitamina D što uvećava opasnost od određenih vrsta raka. Ali što se raka kože tiče, upravo je previše Sunca ono što izaziva nevolje. Preporuka je da se mažete kremama i losionima za sunčanje – iako dokazi u prilog tome ponekad mogu da budu veoma tanki. Na primer, istraživanje iz 2009.godine pokazalo je da među lekarima i zubarima zabeležena najviša stopa stvaranja melanoma dok su ribari i radnici u šumarstvu bili najmanje pogođeni ovim tipom karcinoma.

  3. Kako su otkrili dermatolozi koji su i sproveli istraživanje, neki redovni posetioci plaže na ostrvu Galveston u Teksasu pokazali su znake koji upućuju na postojanje bolesti zavisnosti. U ovom slučaju nije se radilo o zavisnosti od alkohola/narkotika već od ultraljubičastog zračenja. Ono izaziva takav osećaj blagostanja da želja za ponavljanjem vremenom može da preraste u fizičku zavisnosti! Sunčanje u solarijumu podjednako izaziva zavisnost. U istraživanju sprovedenom 2006.godine naučnici iz SAD navode da su zavisnicima od sunčanja davali lek Naltrekson, koji se koristi u lečenju alkoholičara i koji je uspešno umanjio njihovu želju za sunčanjem.

  4. Zurenje u Sunce bez naočara ozleđuje oko i zbog toga bi trebalo da izbegavate direktno gledanje u isto. Neposredno izlaganje snažnom UV zračenju takođe može da uveća verovatnoću dobijanja katarakte. Katarakta pogađa deo oka koji fokusira svetlost – očno sočivo -postepeno zamagljuje vid i vodi ka slepilu. Hirurški zahvat kojim se vraća vid obuhvata pravljenje malih rezova u oku kojima se otklanja katarakta i zamenjuje sočivo. Kako bi izbegli potencijalne nevolje sa vidom, naučnici preporučuju nošenje naočara sa što debljim staklima.