Malo koje neprijatno iznenađenje se može porediti sa onim kada žedni napunite čašu vode, a onda, umesto osveženja, naiđete na čašu prepunu trunja, ili mutnu tekućinu sa peskom na dnu čaše. Ne samo da je neprijatno, ovo iskustvo je i potencijalno opasno po zdravlje. Upravo zato, ovakve pojave, moraju se uzeti za ozbiljno, a vodoinstalaterske usluge se podrazumevaju. Ovde nema mesta improvizaciji.

Na sreću, postoje dobri načini da se pronađe izvor prljavštine u vodovodnim instalacijama u vašoj kući, kao i načini da se preventivno zaštitite od budućih sličnih problema. U ovom tekstu, navešćemo nekoliko najčešćih primera kako i zbog čega se javlja prljavština u vodovodnoj mreži, kao i na koji način se može izbeći.

  • Zaprljana voda

Ponekad, u čaši vode možete pronaći prljavštinu, zemlju ili pesak. Najčešće, ovo je znak da se negde u vašoj okolini, na javnom kolektoru, dogodio kvar, ili da je popravka nekog kvara na vodovodnoj instalaciji u toku. Neželjena prljavština, pri ovakvim kvarovima, dođe do vode u cevima i ponekad dovede do dugotrajnijeg zagađenja pijaće vode. Kod ovakvih slučajeva, poželjno je kontaktirati lokalni vodovod kako bi se na vreme dojavilo postojanje eventualnog problema na mreži. Takođe, ukoliko vas zadesi ovakva nevolja, do vraćanja stvari u normalu, poželjno je zatvoriti glavni ventil za dotok vode.

  • Ugljenik iz filtera za prečišćavanje vode

Mnoga domaćinstva koriste filtere za prečišćavanje vode. Ironično, nedovoljno kvalitetni filteri za prečišćavanje vode mogu dovesti do njenog zagađenja. Naime, ovakvi filteri sadrže ugljenik za prečišćavanje i ponekad se dogodi da usled oštećenja ili dotrajalosti, filter propusti i elemente ugljenika koji tako dolaze u kontakt sa pijaćom vodom i zagađuju je.

  • Ukus metala u pijaćoj vodi

Često, metal u vodi je posledica zarđalih vodovodnih cevi. Ovakve pojave, iako male količine rđi u vodi nisu štetne po zdravlje, neizostavno traže intervenciju vodoinstalatera. Sa druge strane, u određenim područjima, voda sama po sebi sadrži niske procente metala ili raznih minerala i soli. Dobra vest u vezi sa ovim je da ovakva voda ne može da naruši zdravlje ljudi ili životinja. Loša vest je da ovakva vode ostavlja tragove na posuđu i vešu. Ova, takozvana tvrda voda, može se omekšati hemijskim sredstvima ili pročistiti filterima.

  • Komadići gume u vodi

Mnogi od nas su se strašno začudili, mnogi i istinski prepali, kada su u svojim čašama sa pijaćom vodom pronašli sitne komadiće gume. Koliko god neobična, ova pojava je ipak prilično česta i normalna. Naime, pojedini delovi naših instalacija, koji sadrže gumu, poput recimo creva ili delova bojlera, nakon izvesnog vremena, pod dejstvom vode ili zbog dotrajalosti, počinju da se ljušte ili rone. Upravo ti komadići gume mogu se pojaviti i našoj čaši. Ovo se češće dešava tamo gde je voda tretirana većim količinama hlori, koja razgrađuje gumene delove instalacija. U ovakvim slučajevima, promena instalacija je neizbežna.