Puževi, mravi, komarci, biljne vaši, moljci, ulične mačke…sve su to životinjice i štetočine koje ometaju red i mir, opuštanje u kućama, dvorištima i baštama…ali priznaćete, nije fer ubijati ih samo zato što su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Postoje prirodni i mnogo humaniji načini za rasteravanje svih vrsta štetočina. Ovo su neki od njih:

Naše bake i majke znaju da limun i uopšte citrusi, imaju vrlo značajnu ulogu u borbi protiv raznih štetnih insekata kao što su komarci, mravi i druge gmižuće napasti. Ovaj agrum sadrži neke biohemijske supstance koje odbijaju insekte. No, on nije jedina takva biljka. Slična svojstva imaju i vrbena, geranijum, dipovina, kedar, ruzmarin, bosiljak. Ako imamo u vidu toksičnost raznih industrijskih insekticida, svakako je poželjnije upotrebiti neko prirodno sredstvo, posebno ako imate decu.


Kako rasterati komarce i mrave?

Ako želite da izbegnete večernje ubode komaraca, pomešajte 10 kapi eteričnog ulja limuna sa 20ml bademovog ulja pa se natrljajte tim losionom. Sveće naparfemisane limunom ili kedrom takođe mogu biti korisne u teranju komaraca iz bašte i kuće. Takođe, sklonite baštenska creva u šupu ili garažu jer su komarcima privlačna zbog vlage.

Ako želite da se rešite mrava, ostavite pola presečenog limuna na njihovoj putanji. Možete i celu putanju naprskati limunovim sokom i mravi će u roku od sat vremena nestati, tražeći neko sigurnije mesto koje je dalje od vašeg doma.

Kako rasterati ulične mačke?

Sve mace su divne, ali ulične su često i na žalost, prenosnici mnogih virusa. Da li znate da vaše dete može da dobije gliste samo ako se svakodnevno igra sa dvorišnom mačkom?

Niko ne želi zlo tim ljupkim životinjama, ali ponekada i kućne mace mogu da dozlogrde kada se navade na sobne biljke. Kao i u prethodnom slučaju, limun je ovde odličam saborac. Mačke generalno ne trpe kiselkaste mirise. Razbacajte komadiće kore limuna oko saksija i žardinjera da zaštitite cveće, ali ne samo cveće već i samu mačku jer ima dosta sobnih biljaka koje su za mace toksične.

Ako neke mace ili kuce iz komšiluka imaju naviku da svraćaju u baštu i vršljaju po cveću, možete po lejama razmestiti loptice od tkanine ili novinskog papira natopljene belim sirćetom. Uljezi će pobeći što dalje…no budite pažljivi sa tim gde stavljate loptice jer je belo sirće takođe i prirodan herbicid.

Sredstva protiv biljnih vaši

U bašti i na terasama možete rasterati biljne vaši ako u raspršivač naspete vodu sa limunovim sokom (u litar stavite 3/4 limunovog soka). Ako ispod biljke postavite isečene komadiće limuna, i to će dobro delovati. To će oterati i mrave, koji inače “neguju” biljne vlaši zbog sekreta koji ove luče.

Protiv moljaca u tekstilu

Postupak se sastoji u sprečavanju velikih moljaca da polažu jaja i izvode larve koje jedu tekstil. U plakare i ormane treba staviti kesice od muslina napunjene korom limuna i narandže i karanfilićem. Ako želite da zatučete larve moljaca, redovno čistite plakare i protresajte i provetravajte odeću i ćebad. U toku leta mantile i pulovere stavite u kese za odeću.

Protiv moljaca u namirnicama

Ako ne možete da se otarasite dosadnih leptirića i malih gusenica koje vam proždiru zalihe pirinča, brašna, testa i druge slične namirnice, pokušajte sa belim lukom. Neoljuštene čenove belog luka presecite napola, pa ih stavite u ormane ili naseckajte luk sitnije, pa razmestite u posudice. Treba ih menjati na dve nedelje. Ako to ne pomogne, isprskajte plakar sprejem od belog luka i vode. Možda će se malo jače osećati 2 dana, ali ćete se rešiti moljaca.

Mešavina za zaštitu stvari u ormanima

Stvari iz ormana najbolje ćete zaštititi tako što ćete svuda po ormanu postaviti kesice ili posudice sa iskeckanom korom i suvim kolutovima limuna, pomešanih sa karanfilićem. Kada prirodni miris limuna izvetri, možete dodati malo uljane esencije limuna.