Kokosova voda ne samo da odlično gasi žeđ i vrlo je ukusna zamena za običnu vodu već je prepuna važnih nutrijenata za dobro zdravlje. Ovde ćemo navesti samo 8 koristi od kokosove vode,na osnovu kojih se jasno vidi zašto je tako popularna u svetu i sve popularnija kod nas:


 

1. Pomaže kod mršavljenja
Sadržaj masnoća u kokosovoj vodi je veoma nizak, tako da možete piti ogromne količine kokosove vode bez straha da ćete se ugojiti. Takođe suzbija apetit i čini vas sitim, jer je bogata nutrijentima.

2. Dobra je za zdravu kožu
Za ljude koji se bore sa aknama ili drugim problemima sa kožom, spoljna upotreba kokosove vode može učiniti čuda, jer odlično čisti i tonira kožu. Takođe je i hidrira i „iznutra“ kada je pijete i eliminiše velike količine ulja. Ovo je razlog zašto mnogi kozmetički proizvodi poput krema za lice, šampona, balzama i losiona sadrže ekstrakt kokosa i zašto su efikasniji od drugih preparata.

3. Odličan je lek za mamurluk
Sledeći put kad preterate sa pićem i počne da vas muči stomak, uzmite kokosovu vodu kako biste ga „smirili“. Takođe će nadoknaditi sve neophodne elektrolite koje ste izgubili ako ste često mokrili ili povraćali.

4. Pomaže kod varenja
Ako često imate problema sa varenjem, kokosova voda vam može dosta pomoći. Pošto sadrži visok nivo vlakana, pomaže u prevenciji lošeg varanja i dosta smanjuje napade gorušice.

5. Podstiče hidrataciju
Sastojci u kokosivoj vodi su na određen način dosta efikasniji kad je u pitanju hidratacija organizma nego energetska pića. Tokom teških fizičkih vežbi ili dužih perioda kada ste fizički aktivni, ljudsko telo gubi tečnosti bogate mineralima. Ipak, kokosova voda služi kao odlična zamena za te minerale sa 294 mb kalijuma i 5 mg prirodnog šećera po jednoj čaši, za razliku od energetskih pića za sportiste koji sadrže samo polovinu od ove količine kalijume i pet puta više veštačkog šećera. Dodatno, sadržaj soli je samo 25 mg, što je relativno malo u poređenju sa 41 mg koliko se u proseku nalazi u sportskim energetskim pićima.

6. Smanjuje krvni pritisak
Na mnogo načina, nejednak nivo elektrolita u krvi može rezultirati visokim krvnim pritiskom. Pošto kokosova voda sadrži dosta elektrolita, može se koristiti kao „balansirajći mehanizam“ za krvni pritisak. U nekim slučajevima je preporučljivo piti kokosovu vodu ujutru na prazan stomak kako bi se obezbedio uravnotežen nivo elektrolita tokom celog dana.

7. Bogata je nutrijentima
Za razliku od drugih pića dostupnih na tržištu, kokosova voda sadrži 5 esencijalnih elektrolita koje sadrži i ljudsko telo, a tu spadaju kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum. Zbog ove jedinstvene kombinacije minerala, kokosovu vodu mogu piti i ljudi oboleli od gotovo svih bolesti.

8. Kompatibilna je sa ljudskom krvlju
Pošto je u određenom pogledu veoma slična krvnoj plazmi, kokosova voda se može koristiti u ekstremnim i urgentnim slučajevima za rehidrataciju ljudskog organizma ako se daje intravenski. Uobičajena je praksa da se daje ljudima u siromašnim zemljama Trećeg sveta da je piju kako bi se spaslo što više života.

Koliko biste kokosove vode smeli da pijete?
Kokosovu vodu možete piti čistu ili u kombinaciji sa nekim drugim pićem. Nema črvstih pravila oko toga koliko biste vode tokom dana trebali da popijete, ali stručnjaci sa Majo klinike savetuju da biste trebali da budete što više fizički aktivni ako pijete dosta kokosove vode, pošto 250 ml kokosove vode sadrži 45-60 kalorija.

coconut