Pravo je vreme za skidanje viška kilograma, a mesec Maj je najčešće mesec “treninga i gladovanja”. Svako se na svoj način bori sa viškom koji se nakupio tokom zimskih meseci, ali malo je verovatno da ste čuli za japanskog doktora, ćelijskog biologa Jošinomi Osumija, koji je osvojio Nobelovu nagradu u medicini, na temu istraživanja i razrade procesa autofagije.

Autofagija ne možemo posmatrati kao dijetu jer je u pitanju mnogo složeniji i zdraviji proces u ljudskom organizmu koji stvaranjem životne navike, duboko utiče na zdravlje i jedino mesto gde ćete ići u vezi sa zdravljem, kako smatraju kinezi, biće stomatološke ordinacije. Posete doktoru slobodno možete da zaboravite jer autofagija potpuno čisti organizam.


Dakle, šta je autofagija?

Autofagija je proces u ljudskom organizmu tokom kojeg se razgrađuju nepotrebne i nefunkcionalne ćelije, bakterije, virusi. To je proces u kojem ljudski organizam “zapadne” u određeno stanje (čiji je okidač gladovanje), tako da počne da reciklira otpade koji se nalaze u njemu. Taj proces koriste ćelije tako da razgrađuju i recikliraju oštećene i neiskorišćene komponente. Neki doktori koji su poklonici farmaceutske industrije koja utiče na njihov potencijalno dubok džep, autofagiju nazivaju “samoproždiranjem”. A sada je ipak naučno dokazano, i nobelovom nagradom potvrđeno – rezultat autofagije je samopročišćenje organizma, gubitak masnih naslaga, bez ikakvih dodatnih suplemenata koji se koriste oralno.

Da bi se autofagija pokrenula, neophodno je da u danu koji traje 24 sata, gladujete minimum 12. Dakle, kao što su i naše bake nekada govorile – ako hoćeš dugo da živiš, preskoči večeru. Ova činjenica nije samo teorijski potkrepljena, već i naučno-istraživački.

Iako ovako veliko zdravstveno otkriće mediji nisu ispratili, ovaj kineski doktor i ćelijski biolog, 2016. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće celokupnog mehanizma autofagije. Ceo svoj radni vek proveo je u izučavanju autofagije – mehanizma koji, ispostaviće se, produžava ljudski život i mladost.


Kako da podstaknete proces autofagije?

Iako se autofagija može pokrenuti i kontunuiranim konzumiranjem kontrolisanih količina moćne hrane poput kurkume, nara, belog luka i slično, pravo gladovanje i ustezanje od jela uopšte, najjači su aktivatori autofagije. Zašto? Zato što se autofagija najbrže aktivira nakon 12 do 16 sati od poslednjeg obroka. Mozak nakon 12 sati gladovanja počinje da šalje signale ćelijama da počnu sa reciklažom onoga što se nalazi u “otpadu”.

Ovo najlakše možemo postići preskakanjem večere. Na taj način, deo gladovanja prebacujemo na vreme sna, a kako je ujutru po buđenju retko ko zaista gladan, proces se može produžiti još za još neka 2,3 sata, samim tim i dodatno poboljšati. 

Zapamtite, nije suština da gladujete. Suština je da u periodu od 24 sata, skoro pola od tog vremena ne jedete. To je potpuno prirodan i zdrav način da očuvate svoje zdravlje, otpimalnu težinu i mladost. U tih 12 sati u kojima je dozvoljeno jesti, ne morate da se ustručavate od hrane – možete jesti šta god vam je volja, dokle god je to u granicama zdravog razuma 🙂